wtorek, 22 lipca 2014

Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami

Gdy się jest na diecie szukamy rozwiązań dla naszych ulubionych dań by podać je w innej, zmienionej ale równie pysznej formie. I tak było z tymi paprykami. Połączyłam dwa produkty, które bardzo lubię, czyli paprykę i zieloną soczewicę, dzięki temu powstał prosty, pyszny, niebanalny, letni i lekki obiad, który zapakowany w pudełko powędrował ze mną nad wodę, gdzie królowały grille, a mi i tak moje papryki smakowały lepiej niż niejedna kiełbasa z grilla.  


Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami
  • 6-8 niewielkich papryk czerwonych
  • szklanka soczewicy zielonej
  • łyżeczka ostrej papryki czerwonej
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka otartego świeżego tymianku
  • 3 pomidory
  • 3-4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego



Farsz: Soczewicę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Około 15 minut. Odcedzić, przesypać do miski. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z soczewicą, dodać koncentrat, tymianek, sól, pieprz, paprykę ostrą. Wymieszać dokładnie. 

Papryki umyć, wykroić ogonki tak, żeby powstały czapeczki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, napełnić farszem, przykryć czapeczkami, ułożyć w formie do zapiekania, skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut, tak by wierzchy były ładnie przyrumienione.


4 komentarze:

  1. oj wcale się nie dziwię, że smakowały, wyglądają bosko :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego połączenia jeszcze nie spotkałam, a musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cos dla mnie - dla urozmaicenia i sprobowania czegos innego niz codzienne salatki.

    OdpowiedzUsuń