czwartek, 31 lipca 2014

Muffinki bananowe z ricottą

Szybkie, mało pracochłonne mufiinki, idealne do popołudniowej kawy albo porannego śniadania dla zapracowanych. Wystarczy wymieszać kilka prostych składników i gotowe. Czego chcieć więcej? Wpis dodaje do akcji u Domi Muffinkowo IV.



Muffinki bananowe z ricottą
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki cukru brązowego  
  • 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego np rzepakowego 
  • 3 średnie banany 
  • 1 szklanka sera ricotta
  • szklanka rodzynek 



Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę wyłożyć papilotkami do muffinek. 
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wymieszać w misce. Zrobić zagłębienie w środku, dodać maślankę, jajka, ekstrakt waniliowy, olej i rozgniecione na puree banany. Wymieszać aż się wszystko połączy. Na koniec dodać ricottę i rodzynki, wymieszać. Ciasto łyżką włożyć do papilotek. 
Piec przez 40-45 minut, aż wbita wykałaczka wychodzi czysta z ciasta. Odstawić do przestygnięcia. Posypać cukrem pudrem.


muffinkowo

4 komentarze:

  1. świetne mufiny! a jak samodzielnie zrobić ricottę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są fantastyczne! Bardzo lubię rodzynki w ciastach, szkoda, że moi bliscy już nie :p ale te muffinki na pewno warto spróbować.

    Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń