Moja marynata do mięsa na grilla

Jako Polacy pokochaliśmy grilla miłością nieograniczoną? Uwielbiamy kiełbaski, kaszankę, kurczaka czy karczek z grilla. Marynujemy i grillujemy.  Ale czy marynujemy zdrowo, tym co wiem, czy korzystamy z gotowych marynat? Z moich obserwacji w sklepach wynika ze niestety większość korzysta z kupnych mieszankę przypraw grillowych, gotowych marynat, i niekoniecznie ich interesuje co tam one mają w środku a niestety wiele z nich ma środku dużo chemii. Dlatego zachęcam do przygotowywania własnych marynat, nie są trudne, podstawa to olej, sól, pierz, czosnek, papryka i to co nam wpadnie pod rękę: keczup, koncentrat, miód, musztarda, soki owocowe, sos sojowy, terijaki, ocet balsamiczny, piwo, cydr, kawa i zioła. Naprawdę wszystko można wykorzystać i skomponować sobie własną, niepowtarzalną i zdrową marynatę. Dzisiaj przedstawiam wam jedną z moich ulubionych, często jest to baza którą później wzbogacam o inne dodatki.  


Moja marynata do mięsa na grilla
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej francuskiej
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżka sosu sojowego (lub 2 jeśli chce się bardzie słoną)
  • łyżeczka ostrej pasty paprykowej węgierskiej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka miodu (można dać 2)
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • zioła: rozmaryn, tymianek, oregano
  • łyżka wódki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • opcjonalnie 1/2 szklanki wody



Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą papkę. Jeśli chcecie mieć marynatę bardziej płynną wystarczy dodać do niej ok 1/2 szklanki wody i ponownie zmiksować. Taką marynata wystarczy posmarować mięso i odstawić na minimum godzinę, a następnie grillować. Można ją przechowywać w lodówce do 3 dni. 

Ja zrobiłam bardziej gęstszą, bo chciałam mięso dokładnie przykryć marynatą. Często jest to baza do innej wersji.


6 komentarzy:

  1. To trzeba koniecznie wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  2. super :) ja tam zawsze sama coś mieszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym można zastąpić ta paste paprykowa czy w ogóle ja pominac? Jutro robimy grilla i chciałam zrobić ta marynatę a niestety nie bede miała czasu zeby latac po sklepach 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Miód bardzo często wykorzystywany jest w kuchni ponieważ posiada wiele dobroczynnych właściwości.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger