Młoda kapusta z klopsikami

Kolejna klasyczna propozycja nieklasycznie. Sezon nowalijkowy trwa, młoda kapusta wchodzi na salony. Postanowiłam ja połączyć ze zwykłymi klopsikami z mielonego. Dzięki temu wyszło danie jednogarnkowe, sycące i letnie. Zapraszam.



Młoda kapusta z klopsikami
kapusta:
  • główka młodej kapusty
  • kawałek surowego wędzonego boczku ok 150 g
  • 3 cebulki dymki
  • 2 pomidory
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
klopsiki
  • 500 g mielonego mięsa z indyka lub woł-wp
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta soli  
  • łyżeczka czerwonej papryki ostrej
  • natka pietruszki 
  • łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju 

Kapusta: Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni na skwarki. Cebule pokroić w kostkę, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, drobno pokroić. Cebule dodać do boczku, podsmażyć aż się zeszkli. Kapustę poszatkować niezbyt drobno i dodać do garnka z rozgrzaną oliwą. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu, soli. Można podlać odrobiną wody. Co jakiś czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Kiedy kapusta lekko zmięknie dodać pomidory, posiekany koperek, wymieszać wszystko razem dokładnie. Dusimy razem około 10 minut. Jeżeli kapusta puści zbyt dużo wody to możemy garnek odkryć, aby odparowała. Na koniec jeszcze raz sprawdzamy smak i doprawiamy np pieprzem.

Klopsiki: Cebule posiekać bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce połączyć mięso, cebulę, czosnek, pieprz, sól, paprykę, koncentrat i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszać i uformować z masy male klopsiki. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć porcjami klopsiki aż się zrumienienia. 

Wyjąć i przełożyć do garnka z kapustą. Wymieszać wszystko i pogrzać razem ok 5 minut. Jeśli danie jest za mało pomidorowe można dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Posypać koperkiem. 


4 komentarze:

  1. Wspaniała propozycja obiadowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne połączenia smaków, dla mnie idealne danie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam. naprawdę pyszne połączenie !!! polecam !!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger