niedziela, 29 czerwca 2014

Spaghetti śmietanowe ze szpinakiem

Makaron przygotowany przez męża na wzór carbonary ale z kwaśną śmietaną i szpinakiem. Pyszne, lekkie, szybkie danie, coś mięsożerców i dla makaroniarzy.  Na letnie popołudnia idealne. Polecam.


Spaghetti śmietanowe ze szpinakiem
  • ½ opakowania spaghetti
  • 100 g boczku wędzonego
  • jajko
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 garście liści szpinaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska do smaku



Jajko sparzyć i wybić do miseczki, wymieszać razem z parmezanem, śmietaną i pieprzem. Odstawić. 
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić (zostawić sobie szklankę wody z gotowania), zostawić makaron w garnku, przykryć. 
Boczek pokroić najlepiej w paseczki i usmażyć na patelni. Boczek ma się lekko podtopić i delikatnie zrumienić. Zdjąć patelnię z gazu. Na patelnię dodać makaron, szpinak i wymieszać. Ponownie wstawić na piec patelnie, podgrzać i dodać mieszaninę śmietany i szybko wymieszać wszystko. Dodać wody z gotowania makaronu, jeśli trzeba trochę rozrzedzić danie.  Doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu.



1 komentarz: