Sałatka w łódeczkach z sałaty rzymskiej

Ekspresowa sałatka z moją ulubiona wersją sosu winegret. Chrupiące liście sałaty rzymskiej, pomidory, ogórek i sos może zamienić się w bardzo lekką, pyszną kolację albo być super dodatkiem do grilla. Pieknie i kolorowo.



Sałatka w łódeczkach z sałaty rzymskiej 
  • sałata rzymska mini 
  • papryka czerwona
  • pomidory
  • ogórek zielony
  • oliwki zielone
  • tymianek
sos winegret: 
  • 3 łyżki  wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli



Połączyć wszystkie składniki w słoiku, przykryć szczelnie i mocno wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce. 
Liście sałaty rzymskiej ułożyć na talerzu. Paprykę, pomidory, ogórki i oliwki pokroić na kawałki. Ułożyć porcje warzyw w środku liści sałaty rzymskiej, polać sosem winegret, posypać tymiankiem. Smacznego.




1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger