poniedziałek, 16 czerwca 2014

Makaron z indykiem i ajwarem

Pomysł na kolejny szybki, smaczny obiad do którego nie trzeba ani specjalnych przygotowań, ani specjalnego wysiłku, wystarczy makaron, mięso mielone i dodatki np pasta bałkańska ajwar.  Czyli szybko, smacznie i przyjemnie




Makaron z indykiem i ajwarem
  • 500 g mięsa mielonego indyczego 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego smakowego (rozmaryn, oregano, czosnek)
  • 3 łyżki ajwaru
  • puszka pomidorów lub 4 pomidory
  • 3 łyżki kaparów
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • cukier do smaku
  • świeże oregano i bazylia
  • 300 g lumaconi makaronu



Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowaną cebule, czekamy aż sie zeszkli, po chwili dodajemy mięso mielone i razem smażymy. Dorzucamy drobno pokrojony czosnek, następnie pokrojone w kostkę pomidory lub puszkę pomidorów. Dodajemy poszatkowane oregano i bazylię, sól, pieprz, cukier do smaku. Gotujemy razem ok 10 minut mieszając. Na koniec dodajemy ajwar i kapary dusimy razem 3 minuty.  Doprawiamy do smaku. 
Makaron gotujemy al dente. Dodajemy do sosu makaron, mieszamy, podgrzewamy razem chwilę, posypujemy posiekanymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz