sobota, 7 czerwca 2014

Domowa jarzynka

Kupujecie gotowe jarzynki do zup i potraw? A może gustujecie w vegetach i tego typu wynalazkach? A czy wiecie, że mimo najlepszych reklam, zapewnień i dobrych chęci producentów to i tak prawie każda tego typu przyprawa zawiera konserwanty i polepszacze smaku jak glutaminian sodu. A przecież wystarczy kilka warzyw, piekarnik i domową, zdrową przyprawę możecie wyczarować we własnej kuchni i to w smaku takim jaki tylko zapragniecie. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią i glutaminianem.  I co da się?


Domowa jarzynka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 1 por
  • seler
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonego pieprzu 
  • opcjonalnie: kurkuma, papryka czerwona, ziele angielskie, zioła



Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo przemielić przez maszynkę do krojenia warzyw. Cebulę drobno posiekać.
Dużą blachę od piekarnika wysypać solą. Na soli rozłożyć pokrojone warzywa. Piekarnik nastawić na ok 60-80 stopni C. Wstawić blachę na środkowy poziom. Suszyć ok 6 godzin. Jeśli macie suszarkę do warzyw to można jej użyć. Pod koniec dodać liście natki i lubczyku aby i one się wysuszyły. Gotową mieszankę wymieszać z pieprzem, przesypać do słoika, szczelnie zamknąć. Można także ją zmielić, dzięki czemu otrzyma się drobną jarzynkę ala vegeta. 

Dla koloru jaki ma vegeta można do takiej jarzynki dodać trochę kurkumy, zmielonego ziela angielskiego. Można zrobić jarzynkę paprykową dodając paprykę czerwoną, a do suszenia dodać kawałki papryki. Smak można zmieniać do woli w zależności od dodanych ziół: koperek, bazylia, oregano, rozmaryn. 






21 komentarzy:

  1. O tak, popieram, popieram, to jest super sprawa. Roboty przy tym nie tak wiele, a mamy coś swojego, zdrowego, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Najlepiej od razu przygotować sobie kilka wariantów, np. mieszankę z bazylią do pomidorowej, z koperkiem do ogórkowej itd.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze też można za ok. 3 zł kupić 250g suszonych warzyw dodać przyprawy i wtedy jarzynkę robimy w 5 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można ale nie wiem z jakich warzyw to powstało, czy już nadpsutych czy świeżych.

      Usuń
    2. Bardzo podoba mi sie pomysl swojej jarzynki, tylko aspekt ekonomiczny jest dosc ciezki. Bo piekarnik wlaczony przez 6h pradu sporo zje, wiec najlepiej jakies wielkie ilosci zrpbic, zeby sie kalkulowalo :-)
      Iza

      Usuń
  4. Nie każda jarzynka oznacza zaraz świństwo... są takie bez glutaminianu, chemii, soli... wystarczy przeczytać skład.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie ze nie każda, ale co własne to własne i pewne z jakich warzyw robione.

      Usuń
  5. Popieram swoje wyroby-jemy wtedy zdrowiej,bo bez chemii.Ja robię też kostki ala rosołowe-są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a podzielisz sie przepisem na kostki?

      Usuń
  6. A jak się robi kostki rosołowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam ale sam chętnie się dowiem.

      Usuń
  7. ryboflawina to nic szkodliwego, wręcz przeciwnie - to inna nazwa wit. B2

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naturalna tak ale w mieszankach wzbogacanych sztucznie wątpię, dlatego wolę swoją.

      Usuń
  8. Wyprbuję na pewnoa! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak długo taka przygotowana 'vegeta' może wytrzymać (tj. jaki ma termin przydatności) i czy trzeba ją przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak kupna, w słoiczku lub pudeleczku w suchym mejescu w szafce, długo, u mnie trwa zużycie takiego sloiczka miesiac.

      Usuń
  10. Super przepis:) udostępnimy na Naszym fanpagu o zdrowiu :) Zapraszamy: https://www.facebook.com/Modnystyl2013

    OdpowiedzUsuń