Dieta dla serca

Dzisiaj krótka relacja ze spotkania, w którym miałam przyjemność brać udział wraz z innymi 9 blogerami kulinarnymi. Hasło spotkania to "Dieta dla serca", czyli  jak pomóc Polakom obniżyć cholesterol, wspomóc ich serce wprowadzając zdrową, racjonalną dietę.



Projekt obejmuje 2 miesięczną współpracę, której  zwieńczeniem będzie publikacja książki kucharskiej z naszymi przepisami i zdjęciami, przy wsparciu merytorycznym dietetyków. Projekt jest przeznaczony głównie dla osób mających problemy z cholesterolem, czyli grupy najbardziej narażonej 40+, 50+, 60+ w oparciu o produkty łatwo dostępne w sklepach, z których powstaną kolorowe, zdrowe i smaczne dania. "Dieta dla Serca" odbywa sie pod patronatem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz firmy Kruszwica SA, producenta margaryn Optima Cardio i Optima Omega 3, skutecznie obniżającej cholesterol. 


Ale od początku.... jako że dzień należy zacząć od zdrowego, pożywnego śniadania wszyscy zostaliśmy rano ugoszczeni śniadaniem w restauracji "Akademia" w Warszawie, w której odbywało się nasze spotkanie. 




Uwierzcie mi było mega pysznie i naprawdę zdrowo. 


 



Następnie każdy z nas musiał przygotować zdrową, szybką potrawę z użyciem margaryn Optima Cardio zawierające stenole i sterole roślinne obniżające cholesterol, tak by dania były zgodne z dietą antycholesterolową. 




Powstały kolorowe sałatki,




warzywne zupy, 




owocowe placuszki,


kanapki z mega zieloną pastą, 


ruloniki z łososiem 


oraz mój mini torcik kanapkowy. 


Każde danie zostało wzięte pod lupę przez dietetyka, zwrócono nam uwagę na plusy jak i na minusy dań. Wiedza bezcenna.


Kolejny element spotkania to było małe szkolenie przeprowadzone przez Towarzystwo Dietetyków z zakresu zdrowia, co to jest cholesterol, jak z nim walczyć, jak budować swoją dietę, w oparciu o jakie produkty, jakimi zasadami kierować się by prowadzić zdrowy tryb życia dla swojego serca, które jak się okazuje najszybciej się nam starzeje i często jest od nas 10 czy 20 lat starsze niż my sami. Tak więc dbajmy o ten najważniejszy element naszego ciała, również poprzez to co i jak jemy.   Więcej na temat diety antycholesterolowej znajdziecie tutaj


A potem już był tylko obiad i czas ruszać w drogę.... do pracy.... wymyślać dietetyczne przepisy.  Bo teraz praca nad książką wre...







Dziękuję Kasi i Markowi z bloga W Krainie Smaku oraz  Pawłowi i Grzegorzowi z Gotowania z Pasją za udostępnienie części zdjęć.

1 komentarz:

  1. Nie da się przejść obok tego artykułu obojętnie - piękne zdjęcia! Zielona pasta na tych kanapkach zabija - Bajkowo :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger