poniedziałek, 23 czerwca 2014

Curry z klopsikami z indyka

Mięso mielonego z indyka ostatnio często przeze mnie wykorzystywane a przez wielu niedoceniane tym razem  wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnej z żółtą pastą i z mlekiem kokosowym. Klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie, przy okazji zdrowe, nietuczące i miłe dla podniebienia. 


Curry z klopsikami z indyka
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • szalotka
  • cebula
  • 2 pomidory
  • papryka czerwona
  • puszka mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • sok z 1/2 - 1 limonki
  • łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka mieszanki indyjskiego curry
  • szczypta pieprzu 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 do 1 łyżki pasty żółtej curry
  • łyżka koncentratu pomidorowego 
  • kolendra lub natka
  • ryż




Szalotkę pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać mięso mielone, imbir starty, pieprz, szalotkę. Z masy uformować małe kuleczki. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć na rumiano. Wyjąć odstawić na bok. 
Cebulę pokroić w kostkę, pomidory i paprykę również. Na patelnie dolać oliwy i włożyć cebulę. Smażyć do zeszklenia. Na patelnie do cebuli dodać pastę curry i wymieszać, podsmażyć przez minutę, wlać mleko kokosowe, sos rybny, koncentrat, wymieszać, dodać pokrojone pomidory i paprykę. Na małym ogniu gotować przez 5 minut, uzupełnić sos wodą, doprawić przyprawą curry, sokiem z limonki do smaku wg siebie. Do sosu włożyć kuleczki mielonego, przykryć patelnie i gotować razem 5 minut. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane posiekaną kolendrą lub natką.




2 komentarze: