czwartek, 5 czerwca 2014

Babka truskawkowa z migdałami

To ciasto zrobiłam już dwa razy w ciągu jednego tygodnia - co wskazuje już, że coś nie w porządku ze mną, albo że to ciasto naprawdę zasługuje na rekomendacje. W pracy również bardzo szybko zniknęło. W dodatku jest proste, robi się je bardzo szybko, nie wymaga skomplikowanych procedur i zawsze się udaje. Połączenie czekolady, truskawek i migdałów musi być dobre.  Polecam.
Źródło 


Babka truskawkowa z migdałami
  • 300 g truskawek
  • 300 g mąki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 espresso (albo 100 ml kawy rozpuszczalnej mocnej)
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 50 g płatków migdałowych
  • cukier puder


Wysmarować tortownicę masłem i wysypać bułką tartą. U mnie forma z kominem. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Umyć truskawki i pokroić na niewielkie kawałki. Czekoladę posiekać. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać czekoladę. W drugiej misce ubić na puch jajka z cukrem, dodać roztopione masło, jogurt i espresso. Wymieszać razem. Teraz wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Na wierzchu rozłożyć truskawki i ostrożnie wcisnąć je w ciasto. Posypać migdałami. Piec przez 50 minut, do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia, gotowe posypać cukrem pudrem przed podaniem.



8 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto. Robiłam kiedyś podobne tylko, że z białą czekoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne ciasto! lubię wilgotne i pełne smaku placki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. truskawki, jogurt, migdały i czekolada, to nie mogło się nie udać:) kocham!

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, jestem pewna, że smakowało bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis super:) czy można zrobić ciasto w zwykłej tortownicy? jaka najlepsza średnica?

    OdpowiedzUsuń
  6. można ja użyłabym takiej niedużej np 22 cm albo niewielkiej blaszki.

    OdpowiedzUsuń