piątek, 9 maja 2014

Sos karmelowy

Ostatnio robiłam tort i jednym ze składników miał być sos karmelowy. Oczywiście chciałam iść na łatwiznę i kupić gotowy, bo po co robić w domu.. no i tu zonk.. nigdzie nie znalazłam, więc chcąc nie chcąc postanowiłam zrobić własny i powiem wam szczerze, że to było najlepsze wyjście.. już nigdy nie kupię gotowca, bo ten jest the best a poza tym... wiem co jem.  



Sos karmelowy
  • 200 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 80 g masła
  • 120 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%



Cukier wsypać do garnka z grubym dnem. Dodać wodę. Na średnim gazie skameralizować cukier na złoty kolor. Trwa to ok. 5 minut. Nie mieszać w trakcie gotowania, jedynie delikatnie poruszać garnkiem. Gdy cukier będzie miał złoty kolor zdjąć z ognia i dodać masło, szybko wymieszać trzepaczką. Mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę, by powstał jednolity, gładki sos. Będzie dość rzadki, ale gdy całkowicie wystygnie zrobi się gęsty i będzie gotowy do używania. Sos można przechowywać do paru tygodni w lodówce.


14 komentarzy: