piątek, 9 maja 2014

Sos czekoladowy do deserów

Ile razy zastanawialiście się jak zrobić sos czekoladowy do lodów, deserów, ciast, który nie byłby tylko rozpuszczoną czekoladą zastygającą po 30 sekundach, ale satynowym, aksamitnym sosem, wisienką na torcie? Dzisiaj macie szansę, bo poniższy przepis jest właśnie na taki sos. Uzależnicie się od niego. Smacznego. 



Sos czekoladowy
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 60 g czekolady gorzkiej


Wlać do rondelka wodę, dodać następnie cukier, miód i kakao. Gotować na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia (cały czas mieszając). Zdjąć z ognia i dodać czekoladę, ponownie wymieszać do rozpuszczenia i jednolitej aksamitnej konsystencji. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby zgęstniał. 



4 komentarze:

  1. Świetny przepis! Czy jak przygotuję ten sos na dzień wcześniej i dopiero następnego dnia wykorzystam go do naleśników, to czy konsystencja nadal będzie płynna? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja trzymam w lodówce i przed podaniem albo wyciągam go wcześniej albo wkładam butelkę na kilka minut do gorącej wody żeby się ponownie zrobiła półpłynna konsystencja.

      Usuń