poniedziałek, 5 maja 2014

Risotto z kurczakiem

Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od skomplikowanego gotowania. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Ryż, kurczak, wino, 20 minut i obiad gotowy, szybciej niż w niejednej restauracji. Zapraszam. Porcja na 3 osoby.



Risotto z kurczakiem
  • 300 g ryżu do risotta (np. Arborio)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1, 5 l bulionu warzywnego
  • 1 duża pierś z kurczaka (albo 2 małe)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tymianek świeży
  • tarty parmezan albo inny twardy ser



    Piersi umyć, pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i usmażyć na rumiano piersi,  zdjąć z patelni. 
    Cebulę i czosnek drobno posiekać. Ponownie rozgrzać na tej samej patelni 2 łyżki masła, zeszklić cebule i czosnek. Dodać ryż i podsmażyć wszystko ok. 2 minuty cały czas mieszając. Wlać wino, wymieszać, chwilę podgotować aż wino lekko odparuje. Dodać podsmażone piersi z kurczaka. Następnie stopniowo, po jednej chochli wlewać gorący bulion. Za każdym razem czekać aż ryż wchłonie bulion i wtedy dodać kolejną chochlę. Przez ten cały czas delikatnie mieszać. Risotto pod przykryciem powinno być gotowe po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania dodać roztarte w rękach listki tymianku, resztę masła, starty ser, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. 
    Na talerzu risotto posypuję płatkami startego sera i świeżo zmielonym pieprzem.



    6 komentarzy: