sobota, 24 maja 2014

Ramen na kaczych kosciach z krewetkami i brokułami

Te zupę robiłam pierwszy raz gdy pokazała ją u siebie Małgosia. Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na ich miseczki dostawałam ślinotoku. Dlatego tym razem po przygotowaniu sobie wywaru z kości kaczki postanowiłam przygotować ramen. Jest to wyjątkowe japońskie danie, popularne także w Chinach, bp stamtąd przywędrowało do Japonii. Ramen to po prostu rosół, ale inny do tego jaki gości na naszych stołach, tak naprawdę zawiera wszystko co tylko chcemy tam dać, makaron, mięso, grzyby, warzywa, ryby, owoce morza. Kompozycja zupy zależy tylko do nas, od naszego smaku i pomysłu. Polecam. 



Ramen na kaczych kościach z krewetkami i brokułami

wywar:
  • kości z kaczki barbie np. po pekińsku albo pieczonej
  • 1,5 1 wody
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • seler
  • cebula opalona
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól
  • parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 suszone liście limonki kaffir
  • papryczka tajska
  • trawa cytrynowa
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka pasty miso
dodatki:
  • jajka
  • brokuły
  • krewetki koktajlowe
  • pieczarki
  • cebula dymka
  • kapusta pekińska
  • makaron sojowy/ryżowy lub pszenny mie
  • sezam



Wszystkie pozostałe po kaczce kości włożyć do garnka, obraną marchewkę, pietruszkę, pora, seler, cebule zalać zimną wodą, dodać trochę soli, sos sojowy, lubczyk, parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liście limonki kaffir, posiekaną chilli, imbir starty, trawę cytrynową, gotować na wolnym ogniu 1,5 godziny. Zupę przecedzić. 
Zupę możecie także przygotować  na udkach, czy kurczaku, ale najlepiej podpieczonym wcześniej.

W trakcie gotowania zupy przygotować dodatki. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Pieczarki pokroić w plasterki, kapustę pekińską poszatkować, dymki drobno pokroić, brokuły pociąć na różyczki. Jeśli używamy makaronu sojowego/ryżowego to zalać go wrzącą wodą, przykryć i zaparzyć przez 3 minuty, odcedzić. Jeśli to będzie pszenny mie to gotować go wg przepisu na opakowaniu ok 2 minuty od zagotowania się wody, również odcedzić.  

Gotową zupę przecedzić, dodać teraz należy poszatkowaną kapustę, posiekane dymki, pokrojone pieczarki, brokuły i gotować ok 10 minut aż kapusta zmięknie. Gdy zupa jest gotowa doprawić ją do smaku, sosem sojowym, olejem sezamowym, pastą miso, dodać krewetki i gotować jeszcze 2 minuty.  
Na dno miseczek ułożyć po porcji makaronu na to, połówkę jajka i zalać to zupą z dodatkami tak by w każdej misce znalazły się różyczki brokuła, krewetki, pieczarki. Posypać posiekaną zieleniną i sezamem. 



2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda :) Jestem wielbicielką ramenów. Mogłabym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja teraz też, tyle barw, smakow w jednej misce.

      Usuń