piątek, 30 maja 2014

Moja grochówka

Grochówka jak każdy wie to zupa przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Gęsta, treściwa, rozgrzewająca i mimo że czerwiec za pasem temperatura nie skłania do letnich potraw, ale właśnie do solidnych dań takich jak polska grochówka. Jedni jedzą ja tak gęsta ze aż łyżka stoi, ja wolę bardziej rzadszą, lżejszą jej wersję. Ale nieważne jaka będzie, ważne że jako Polacy jesteśmy do niej przywiązani i jadamy ją chętnie niezależnie od pory roku . 

Zupa grochówka
  • 300 g łuskanego grochu
  • 250 g dobrego wędzonego boczku bez skóry
  • pół selera
  • marchew
  • pietruszka
  • por biała część
  • cebula duża
  • liście lubczyku posiekane
  • 4 duże ziemniaki
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz świeżo mielony
  • majeranek
  • sól
  • łyżka oleju



Groch opłukać, zalać wodą, ale więcej niż potrzeba bo groch napęcznieje a cały ma być przykryty wodą. Zostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. 
Seler, marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora pokroić drobno. Wszystkie te warzywa wraz z boczkiem dodać  do gotującego się grochu po ok. 20 min. Można także dodać kiełbasę jak ktoś lubi. Do zupy dodać liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Cebule posiekać w kostkę i usmażyć na oleju. Dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać po 10 min. od dania pozostałych warzyw. Gotujemy aż warzywa będą miękkie ale się nie rozgotują. Wyjmij z zupy boczek, pokrój go w kostkę i przełóż z powrotem do zupy. 
Gotową zupę przyprawić ewentualnie solą, pieprzem i majerankiem, posypać natką.



12 komentarzy: