piątek, 23 maja 2014

Kaczka faszerowana kapustą kiszoną i śliwką z pęczotto z grzybami na oleju rzepakowym

Kaczka to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka, którego przecież  jada się na co dzień. Kaczka, czy gęś od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią ich żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem podałam ją z farszem z mojej domowej kapusty kiszonej, śliwek oraz z dodatkiem niedocenianej kaszy pęczak.
Do kaczki jak i pęczaku użyłam oleju rzepakowego, bo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używając go będę długo cieszyła się dobrym samopoczuciem i zdrowiem.



Kaczka faszerowana kapustą kiszoną i śliwką z pęczotto z leśnymi grzybami na oleju rzepakowym


  • 1 kaczka o wadze ok 2 kg
  • sól i pieprz
  • 6 szalotek
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g kapusty kiszonej (domowej klik)
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • spora garść wędzonych śliwek węgierek
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml piwa jabłkowego (ewentualnie cydru)


Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, odciąć szyję pozostawiając częściowo skórę, by łatwiej ją zamknąć do faszerowania. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z solą i pierzem. Natrzeć całą tuszkę w środku mieszaniną czosnku. Odstawić mięso na noc do lodówki.  

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekane drobno szalotki, podsmażyć razem. Kapustę dokładnie odcisnąć, pokroić, dołożyć na patelnię. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, smażyć, mieszając żeby się nie przypaliła. Ewentualnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem ok 30 minut. Na koniec dodać śliwki i odstawić do lekkiego przestudzenia.

Wypełnić kaczkę przygotowanym farszem i spiąć wykałaczkami. Nasmarować tuszkę masłem, przełożyć do brytfanki, przykryć. Wstawić do pieca nagrzanego do 175C, piec przez 30 minut, następnie podlać piwem jabłkowym i piec ok 1,5h, kilkukrotnie przewracając kaczkę i co jakiś czas podlewając ją wytwarzającym się sosem. Gdy będzie miękka odkryć, zwiększyć temperaturę do 200°C i pozwolić się jej zarumienić przez ok 20-30 minut. Wyjąć, podzielić na porcje. 


Pęczotto z leśnymi grzybami
  • szklanka kaszy pęczak
  • kilka leśnych grzybów mrożonych
  • cebula
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka tabasco
  • natka pietruszki posiekana
  • 200 ml piwa jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak, żeby odciekła z nadmiaru wody. Grzyby pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, grzyby i razem chwile smażyć. Na patelnie dołożyć ugotowaną kasze, wymieszać, dodać sos sojowy i tabasco, podlać piwem jabłkowym, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą. Na osobnej suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Do kaszy dołożyć płatki, posiekaną natką i wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem. Porcje wyłożyć na talerze.

Na talerz wyjąć porcje pęczotto, na to ułożyć porcję kaczki z farszem.  


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis.Zawsze robiłam kaczkę z jabłkami ale z kapustką musi być pyszna.
    Ciekawy blog i fajne przepisy.zagoszczę u Ciebie.pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje i polecam się na przyszłość.

      Usuń
  2. wygląd smacznie, nie jadłam takiej wersji kaczki ale wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń