Bułki do hamburgerów albo hot-dogów

Co sprawia dzieciom największa frajdę w jedzeniu? Stawiam na hamburgery, ale żeby nie było że tylko z pewnych sieciówek, bo wiadomo ani to zdrowe ani pożywne, dlatego polecam zrobić pyszne domowe hamburgery w dodatku z mięsa indyczego, czyli delikatniejszego i zdrowszego dla naszych pociech, z domowym sosem jogurtowym i bułkami, które świetnie się nadają zarówno do hamburgerów jak i na kanapki, które można zrobić na grillu. Z tej proporcji wychodzi 12 sztuk. Przepis EwelinyBułki piekłam z innym blogerkami w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie".
Bułeczki dodaję także do akcji prowadzonej przez Zapach chleba



Bułki do hamburgerów lub hot-dogów 


zaczyn:
  • 340 g pszennej białej mąki chlebowej (typ 750 lub 850, ewentualnie 650)
  • 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10 g drożdży świeżych)
  • 340 g ciepłego mleka (35-38 C)
Drożdże mieszamy z mąką i dodajemy mleko. Mieszamy, zakrywamy folią i zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość).


ciasto właściwe:
  • 215 g pszennej białej mąki chlebowej (j/w)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki miodu lub cukru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania 
  • 2 łyżki jasnego piwa
  • sezam 


Do zaczynu dodać pozostałe składniki i mieszamy. Wyrabiać miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno "dotlenione".
Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do naoliwionej misy, zakryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi rozciągnąć je na prostokąt o grubości około 1,5 cm i 12 mniejszych prostokątów.
Uformować dobrze naciągnięte ciasto w bułki i ułożyć je w odległości około 5 cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć luźno folią i zostawić na 2 - 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do 200 C.
Każdą bułkę posmarować dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z piwem i posypać ziarnem sezamowym.

Piec przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blasze.

Burgery
  • 750 g mięsa mielonego indyczego
  • jajko
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szalotka
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
dodatkowo:
  • ogórki domowe curry
  • pomidorki koktajlowe
  • sałata rzymska
  • liście roszponki
  • ser mozzarella
  • awokado
  • keczup
  • sos jogurtowy

Sos jogurtowy
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu 
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • ząbek czosnku posiekanego
  • świeżo mielony pieprz 
Hamburgery. Szalotkę obrać i drobno pokroić i wymieszać z mięsem. Dodać musztardę i jajko, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić. Podzielić na porcje, uformować płaskie średniej grubości okrągłe kotlety. Rozgrzać grilla, może być elektryczny i upiec na brązowo. 

Sos: Wymieszać składki sosu ze sobą, odstawić sos  pół godziny do lodówki, żeby się przegryzł.  

Złożenie hamburgera. Bułki przekroić na pół i podpiec w piekarniku lub na suchej patelni lub na grillu. Dolną część bułki posmarować sosem, na to położyć kawałek sałaty rzymskiej, plaster sera, keczup, ogórki konserwowe, gorącego burgera, plasterki pomidorków, liście roszponki, plasterki awokado, polać sosem jogurtowym i przykryć górną częścią bułki.




Dzisiaj piekli razem ze mną:
Wiosenka z blogu Eksplozja smaku
Kinga z blogu Małe kulinaria
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Marzena z blogu Zacisze kuchenne
Iza z blogu Smaczna Pyza
Dobrawa z blogu Bona Apetita
Małgorzata z blogu Smaki Alzacji


Grillowanie 2014


18 komentarzy:

  1. tez się przymierzam do bułek hamburgerowych od jakiegos czasu. P.s zdjęcie apetyczne że zjadłabym sobie takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne bułki a zdjęcia rewelacyjne!! Dziękuję za wspólne pieczenie;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię takie i będą zdrowe hamburgery :-):-):-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułki są rewelacyjne! Jejku jak Twoje smacznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne bułeczki - do następnego wypiekania !

    OdpowiedzUsuń
  6. Normalnie ślinka leci...;-) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Baaardzo apatyczne,a ja bez śniadania ;-) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie apetyczne że zjadłabym je ponownie :) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger