piątek, 11 kwietnia 2014

Tsoureki - greckie pieczywo na Wielkanoc

Dzisiaj mam dla was nietypowe pieczywo, tradycyjny, grecki, wielkanocny chleb Tsoureki. Jest to miękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono barwionymi jajkami, schowanymi między splotami chleba. Splot warkocza z 3 części symbolizuje Trójcę Świętą, podczas gdy czerwone jajka na twardo splecione w cieście symbolizują krew Chrystusa. Podobnie jak w wielu innych krajach, chleb ma znaczenie religijne. Z tego ciasta upieczone takie chałki lub obwarzanki bez jajek poza Wielkanocą też są pyszne.



Greckie pieczywo z jajkami na Wielkanoc
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • ok. 3 i 1/2 szklanki (420 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki stopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka surowe
  • 2-3 łyżki mleka
  • migdałowe płatki lub sezam



Jajka ugotowane na twardo zafarbować barwnikami do jajek na czerwono. 
W misce wymieszać 1/2 szklanki mąki, drożdże i letnie mleko. Wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej przez około 5 minut, aż pojawiają się pęcherzyki na powierzchni. W międzyczasie ​​masło i cukier utrzeć razem na puszystą masę. Dodać dwa surowe jajka, sól i wymieszać. Dodać mieszaninę drożdży. Mikserem za pomocą haka do ciasta wymieszać wszystko, powoli dodając tyle mąki, aby ciasto wyszło gładkie i elastyczne, około 3 szklanek. Gotowe umieścić na blacie, zagnieść, jeśli się klei dodać jeszcze trochę mąki. Gdy ciasto jest gotowe włożyć je do natłuszczonej miski. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej aż podwoi objętość.
Kiedy ciasto podrośnie odgazować je, czyli zagnieść kilka razy składając na pół. Następnie podzielić ciasto na 6 części. Z 3 części uformować długie cienkie wałki i zapleść z nich warkocz, tworząc w ten sposób chałkę. Pomiędzy ciasto wcisnąć 3 jajka. Pozostałe 3 kawałki ciasta - każdy podzielić na dwie części, uformować długie wałeczki, spleść ze sobą zwijając w koło, tworząc obwarzanki. Do środka włożyć po jajku. Ułożyć wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do podrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st. Tuż przed pieczeniem posmarować chałkę i obwarzanki mlekiem i posypać płatkami migdałowymi albo sezamem. Piec przez 30 minut lub do złotego koloru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem ich.




Wielkanocne Smaki - edycja IVJajka na Wielkanoc

2 komentarze: