Śląski żurek na Wielkanoc

Żurek to chyba oprócz jajek jedyna potrawa jaką niezależnie od regionu w całej Polsce przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Odmian jest wiele, tyle ile gospodyń w Polsce. I niezależnie jak tę zupę nazwiemy czy barszczem białym, żurkiem, żurem czy zalewajką, wszędzie smakuje tak samo pysznie. Na śląsku o naszym żurze mówimy żur żeniaty, bo zawiera ziemniaki i spożywany jest nie tylko na Wielkanoc, ale zazwyczaj co sobotę. Jednak najlepiej smakuje na domowym zakwasie właśnie w tym jedynym okresie w roku na Wielkanoc. Poniżej wersja mojego męża.


Śląski żurek na Wielkanoc
  • kiełbasa (biała albo drobiowa)
  • kości od schabu ok 1/2 kg
  • żeberko wędzone
  • 6 ziemniaków
  • 4 jajka
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 4 szt ziele angielskiego
  • 1/2 l zakwasu domowego na żur
  • 5 ząbków czosnku
  • ok 1,5 litra wody


Żeberko i kości zalewamy wodą i gotujemy wywar z dodatkiem liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego. Dodajemy łyżkę majeranku, łyżeczkę soli, posiekany w plasterki czosnek. Wszystko gotujemy na średnim ogniu ok 40 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je w wywarze. Gdy będą one już prawie miękkie wlewamy zakwas na żur i kiełbasę. Gotujemy razem na wolnym ogniu ok 10 min. Z zupy wyciągamy żeberko i kości, można je oskubać, pokroić i włożyć z powrotem do zupy odzyskane mięso, oraz kiełbasę, którą kroimy w plasterki.
W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie jajka na twardo, potem dzielimy je na pół lub na ćwiartki i dajemy każdemu na talerz, razem z plasterkami kiełbasy. Doprawiamy żurek wg uznania szczególnie majerankiem i pieprzem. Gotowy żurek wlewamy na talerz do jajek i kiełbasy. Podajemy z pieczywem.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. Mmm, ależ smakowicie wygląda! Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis odkurzony, kiełbasa nie biała, a podwawelska, ale żurek przepyszny (tym bardziej, że zakwas startował z żytniego "chlebowego"). Dzięki B. za pomysły, przepisy i inspiracje. Wszystkiego Najlepszego w Nowym wciąż Roku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze sie ze mogę pomóc :) dzięki za odwiedziny.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger