niedziela, 6 kwietnia 2014

Sernik z lemon cud i truskawkami

Dawno nie było tutaj żadnego sernika. A ze lubię serniki szybkie, bez pieczenia to ten jest idealnym tego przykładem. Sernik jest mocno słodki, ale przełamany kwaskowatym smakiem lemon curd i delikatnością truskawek smakuje wybornie. Idealny deser na świąteczny stół. 
Źródło 



Sernik z lemon cud i truskawkami
  • herbatniki 
  • 500 g sera mielonego na sernik
  • 300 g mleka skondensowanego słodkiego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 200 g truskawek
  • szklanka lemon curd 


Truskawki pokroić na plasterki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie blaszka o wymiarach 24x28. Na papier, dno blaszki ułożyć herbatniki. Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym. Żelatynę wymieszać we wrzącej wodzie, gdy się rozpuści stopniowo wlewać do masy cały czas mieszając. Odstawić masę na 10 min. Połowę masy wyłożyć na herbatniki. Połowę lemon curd rozsmarować na zasadzie esów floresów na masie sernikowej za pomocą widelca albo wykałaczki. Na wierzch ułożyć polowe plasterków truskawek. Na wierzch wyłożyć resztę masy sernikowej Ponownie rozprowadzić lemon curd i położyć plasterki truskawek. Sernik wstawić na noc do lodówki. 
Jak zrobić lemon curd czyli cytrynowy krem przepis znajdziecie tutaj.




Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

  1. Mmm, coś wspaniałego :) Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie ,serniczek chcę zrobić na Wielkanoc ,rodzaj herbatników może być jak rozumiem dowolny, a czy można je zastąpić np. ciasteczkami , i czy mleko musi być słodkie?. pozdrawiam serdecznie Myszowata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takich ciastach najlepiej sprawdzają sie herbatniki bo są płaskie i łatwo chłoną wilgoć z masy . Mozna użyć mleka niesłodzonego ale jednak po wymieszaniu i spróbowaniu masy proszę sprawdzić czy nie trzeba jej trochę osłodzić cukrem pudrem.

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję, pozdrawiam Myszowata.

    OdpowiedzUsuń