środa, 30 kwietnia 2014

Sałata rzymska z boczkiem i sosem blue

Przedstawiam wam dzisiaj sałatkę, którą jadłam niedawno na warsztatach u Grzegorza Łapanowskiego. Dla mnie to był hit i oprócz pęczaku najlepsze danie. Skusiłam sie na nie mimo że nie lubię serów typu blue, to jednak tutaj kompozycja smaków mnie powaliła. Dlatego sałatkę przygotowałam w domu w odrobinę zmienionej wersji i która na stałe wchodzi do naszego menu. 


Sałata rzymska z boczkiem i sosem blue
  • 2 sałaty rzymskie baby albo mini
  • 6 plastrów boczku
  • 1 łyżka masła
  • kilka kromek chleba
  • 125 g sera z niebieską pleśnią (dodatkowo kawałek osobno)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • tabasco

Sałatę umyj i osusz. Porwij na ćwiartki, mini zostaw w liściach. Boczek pokrój na kawałki i podsmaż na patelni, aż zrobi się chrupiący. Chleb pokrój w kostkę, na grzanki. Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wrzuć pokrojony chleb i smaż aż się zezłoci. Śmietanę wlej do rondelka. Ser rozkrusz i wrzuć do śmietany, mieszaj aż się roztopi ser i wszystko połączy. Sałatę rozłóż na talerzach. Posyp grzankami z chleba i chrupiącym smażonym boczkiem. Polej ciepłym sosem blue, udekoruj połówkami pomidorków, kawałkami sera blue, skrop całą sałatę sosem tabasco.
W sałatce oryginalnej były jeszcze pieczone buraki, których ja nie dodałam. 

3 komentarze:

  1. Właśnie jem- Przepyszne! Zrobiła ją moja przyjaciółka Daria i przyniosła do pracy.
    Pozdrawiam Darię Ś!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o bardzo mi miło. ciesze się ze smakowała.

      Usuń