wtorek, 29 kwietnia 2014

Karczek w marynacie z soku jabłkowego i kopru

Sezon na na grilla rozpoczęty, za parę dni majówka wtedy chyba nie będzie polskiego domu, w którym grill nie zostanie pierwszy raz odpalony. Dlatego wychodząc naprzeciw potrzebom mięsożerców proponuję pyszną karkówkę marynowaną w soku jabłkowym. Pomysł nie mój a znaleziony w sieci, ale sprawdził się idealnie.  



Karczek w marynacie z soku jabłkowego i kopru
  • plastry karczku - u mnie 8 sztuk (albo łopatki, steka lub boczku)
  • duża cebula
  • koper lub wiązka koperku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • ok 3/4 litra soku jabłkowego (bez cukru ważne)



Cebule pokroić w plastry. Mięso dobrze posolić i popieprzyć. W garnku albo misce ułożyć warstwę mięsa, na to ułożyć grube plastry cebuli i gałązki kopru lub koperku. Wszystko zalać sokiem z jabłek. Na to ułożyć kolejne przyprawione plastry mięsa, cebuli, kopru i ponownie zalać sokiem. Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na nie mniej niż 10-12 godzin. 



Przed ułożeniem na grillu oczyści mięso z cebuli i kopru.  Piec na dobrze rozgrzany grillu aż się zarumieni z każdej strony podlewając je zalewą, w której się marynowało. 


Czas na mięsa z grilla!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz