Kaczka w soku pomarańczowym

Kaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, bo zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież  jada się na co dzień. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam kaczkę w soku pomarańczowym, w pysznym sosie. To moja kolejna propozycja na świąteczne menu. A na blogu znajdziecie kaczkę w pomarańczachkaczkę świąteczną i kaczkę faszerowaną.


Kaczka w soku pomarańczowym

  • kaczka 2 kg
  • 2 pomarańcze
  • główka czosnku 
  • łyżka tabasco
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 l soku pomarańczowego 
  • ok 1,5 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu


Kaczkę umyć, osuszyć. Sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę 1/2 główki czosnku wymieszać i dokładnie natrzeć tym kaczkę, w środku i na zewnątrz. Zostawić na noc w lodówce.  
W dużej misce połączyć sok pomarańczowy, miód, tabasco, włożyć do tego kaczkę tak by była zanurzona. Odstawić do lodówki na 8 godzin, obracając raz lub dwa razy kaczkę w marynacie. 
Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st (bez termoobiegu, tylko góra, dól). Jedną pomarańcze obrać i pokroić na cząstki. Wyjąć kaczkę z marynaty i przełożyć do brytfanki. Do środka kaczki włożyć cząstki 1 pomarańczy i ząbki z 1/2 główki czosnku. Zaszyć otwór (kuper). Kilkoma łyżkami marynaty polać kaczkę. Kaczkę przykryć i wstawić do piekarnika na 45 min. Potem odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 1 h. W takcie polewać kaczkę wytwarzającym się sosem i marynatą. Przed końcem pieczenia obłożyć kaczkę cząstkami nie obranej drugiej pomarańczy, odkryć brytfankę i dopiekać aż się ładnie zrumieni, ok 20 min. Gotową kaczkę wyjąc, podzielić na części, udekorować na talerzu plasterkami czwartej pomarańczy. Smacznego.



Wielkanocne Smaki - edycja IV

5 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger