poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Jajka faszerowane pasta z makreli

Każdy pewnie z was ma swój ulubiony sposób na faszerowane świąteczne jajka. Ja co roku staram się robić je inaczej, a że razem z mężem bardzo lubimy pastę z makreli postanowiłam nią wypełnić jajka. Prosta, szybka i pyszna przekąska gotowa zaledwie w kilka minut będzie gościć na naszym świątecznym stole. A u was jakie jajeczka goszczą?


Jajka faszerowane pastą z makreli
  • 6 jajek
  • 1 makrela wędzona
  • 2 ogórki konserwowe albo curry
  • 1-1,5 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • natka pietruszki
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól

Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody. Każde jajko obrać i pokroić na pół. Wydrążyć żółtka. Makrele obrać ze skóry, wyjąc szkielet, wszystkie ości, do miseczki przełożyć samo mięso. Ogórki i natkę drobno pokroić. Dodać do makreli razem z żółtkami jajek. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem, przyprawić solą, pieprzem, dodać majonez i musztardę. Masę włożyć do dołeczków po żółtkach. Posypać natką. 




Jajka na WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy: