czwartek, 10 kwietnia 2014

Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów i tuńczyka

Poniżej dzielę się z Wami przepisem na jajka, które w tym roku będą także gościć na moim stole, a do których inspiracją była pewna pasta kanapkowa z suszonych pomidorów popularnej firmy rybnej. Ta pasta, domowa jest o wiele lepsza, uwierzcie mi i nie ma tego wszystkiego czego mieć nie powinna. Mam nadzieję że zachęcę was do eksperymentowania z jajkami i do podania jajek w atrakcyjny sposób. Poza tym sama pasta jest idealna na kanapki. Smacznego.



Jajka faszerowane pastą suszonych pomidorów i tuńczyka
  • 6 jajek
  • 1/2 puszki tuńczyka w oleju (rozdrobiony)
  • 3 -4 suszone pomidory z oleju
  • łyżka majonezu
  • pieprz mielony
  • 1-2 małe ogórki konserwowe
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • tymianek


  
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić w poprzek na dwie połówki. Do miseczki wydrążyć żółtka. Białka zostawić. Tuńczyka odsączyć z oleju, rozgnieść. Ogórki pokroić. Do rozdrabniacza dodać suszone pomidory, zmiksować, dołożyć tuńczyka, ogórki, majonez, żółtka jajek, zmiksować, dodać pieprz, ocet balsamiczny, zmiksować. Jeśli masa jest za mało kremowa dodać majonezu. Na białka w puste miejsca po żółtkach włożyć porcje pasty. Posypać tymiankiem. 


Jajka na WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. Muszę powiedzieć, że Twoja propozycja wygląda naprawdę smakowicie, nie próbowałam jeszcze eksperymentów z suszonymi pomidorami w jajkach, ale chętnie się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń