Babeczki z lemon curd

Wielkanoc za pasem, pewnie każdy z was myśli już o świątecznych wypiekach. Ja proponuje tym razem mini babeczki, o delikatnym cieście z pysznym kremem cytrynowym lemon curd. Takim babeczkom żaden łasuch się w święta wielkanocne nie oprze.  Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek.



Babeczki z lemon curd
  • 1 i 1/2 szklanki masła
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • szklanka lemon curd
  • cukier puder


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Jak zrobić krem cytrynowy lemon curd znajdziecie przepis tutaj
W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, wymieszać. W drugiej dużej misce ubić masło, stopniowo dodając cukier puder. Ubijać aż się utworzy kremowa konsystencja. Po czym stopniowo dodawać po 1 jajku, ciągle ubijając. Następnie na zmianę dodać mąkę i śmietanę, ubijając na małej prędkości aż wszystko się połączony. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Piec 25 minut lub do momentu, az wykałaczka wyjdzie czysta. 
Odstawić do przestudzenia na 10 minut. Wyjąć. Każdą babeczkę przekroić na pół pod skosem i posmarować kremem lemon curd, następnie złożyć ponownie. Posypać cukrem pudrem. Udekorować miętą lub melisą.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger