wtorek, 18 marca 2014

Smażony makaron z warzywami

Jak to się mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku. I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu. Sam tez smakuje wybornie. Możecie także dodać do niego pokrojone kawałki piersi kurczaka zamarynowane w sosie sojowym i oleju sezamowym i dzięki temu uzyskacie całkiem nowy wymiar tego szybkiego dania. 



Smażony makaron z warzywami 
  • 200 g makaron chiński typu noodle albo pełnoziarnisty makaron spaghetti
  • 1/2 opakowania mrożonki chińskiej warzywnej
  • ok 10 szt pieczarek
  • 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego (albo ciemnego sosu sojowego)
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pasty chilli np sambal oelek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • szklanka bulionu warzywnego (dodatkowo)
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • duży ząbek czosnku
  • 2-3 cebulki dymki 
  • kapusta pekińska
  • 2 łyżki oleju z orzeszków do smażenia w woku (lub rzepakowego)


Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu al dente i odcedzić. Czosnek i cebulki drobno posiekać, kapustę pekińska poszatkować. Pieczarki pokroić na plasterki. 
W woku rozgrzać oleju i wrzucić cebule i czosnek. Dodać mrożonkę warzyw, smażyć mieszając az sie rozmrozi a woda odparuje. 
Dodać kapustę, pieczarki, olej sezamowy, sos sojowy. Smażyć mieszając około 2 minuty, dodać makaron, wymieszać, dodać sol, pieprz, pastę chilli i przyprawę 5 smaków. Smażyć razem 2 minuty. Jeśli makaron byłby za suchy podlać bulionem i jeszcze chwile podsmażyć wszystko razem. Na koniec doprawić olejem sezamowym. Posypać poszatkowaną natką.  


5 komentarzy: