Makaron z rukolą i indykiem w śmietanie

Dzisiaj proponuje prosty, szybki makaron durum z mielonym mięsem z indyka u rukola a to wszystko w sosie śmietanowym ale light. 
Pewnie zapytacie dlaczego tak podkreślam ze to makaron durum a dlatego ze tylko takie używam i to już od kilku alt w kuchni. Ze względu na swoje właściwości (wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów. Mąka z pszenicy durum zwana semoliną, jest bardziej bogata w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła mąka pszenna. Dietetycy są zgodni, że produkty na bazie pszenicy durum są dla naszego organizmu zdecydowanie korzystniejsze, zarówno pod względem odżywczym, jak i dietetycznym, niż te z pszenicy zwykłej. Wiec jeśli się odchudzamy, albo chcemy jeść zdrowo, myślimy nad tym co jemy to kupujemy makaron durum, chociaż tyle zróbmy dla własnego zdrowia. 
I jeszcze jedno, gotujmy je al dente, lekko półtwarde, bo rozgotowane makarony tracą na swojej wartości a ich indeks glikemiczny niebezpiecznie idzie do góry. Jeżeli gotujemy makaron z pszenicy durum przez 20 minut ma on indeks glikemiczny 58, kiedy będziemy gotować go jedynie 12 minut, wartość ta zmniejsza się do 34. Makaron z mąki pszennej zwyczajnej ma około 70 IG. Warto nad tym pomyśleć. 



Makaron z rukolą i indykiem w śmietanie
  • 1/3 paczki makaronu penne durum
  • 500 g mielonego z indyka
  • 2 garście rukoli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta curry indyjskiego
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 150 ml śmietany 12% 
  • ser starty (np parmezan)


Makaron penne ugotować aldente w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić na bok. W międzyczasie przygotować mięso z sosem. 
Cebule i czosnek drobno posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić przez kilka minut, następnie dodać mięso mielone indycze, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, curry i smażyć ok 8 minut aż mięso zrumieni się. Do gotowego mięsa dodać śmietanę, wymieszać, wsypać makaron, wymieszać. Na koniec dodać rukolę i ponownie wymieszać całość. Porcje wyłożyć na talerz i posypać startym twardym serem oraz pieprzem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger