poniedziałek, 17 marca 2014

Lemon curd krem cytrynowy

Lemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy  dodatek do owoców w pucharkach,  do ciast,  sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson. 



Lemon curd
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki otartej skorki cytrynowej 
  • 100 g cukru 
  • 3 duże jajka 
  • ¼ kostki masła pokrojonego na małe kawałeczki 


Jajka wybić do miseczki i roztrzepać. Dodać sok, skórkę, cukier i kawałeczki masła. Miskę umieścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Moze to potrwać nawet 10 minut. Jeśli w kremie będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Przelać masę do miseczki, albo słoiczka przykryć folia i schłodzić w lodowce. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

6 komentarzy:

  1. oj uwielbiam ten krem ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten krem jest rewelacyjny:) najbardziej smakuję mi z bezą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapieczony na kruchych ciasteczkach uwielbiam:-)

    OdpowiedzUsuń