Jednogarnkowa potrawka z piersi, fasolki i cieciorki

Kolejny pomysł na ekspresowy obiad jeśli macie gdzieś po szafkach zachomikowane puszki warzyw. Ja miałam i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, bo rzadko używam. Tymczasem takie warzywa razem z zalewą można świetnie wykorzystać do szybkiego gulaszu z kurczaka, gdzie powstanie nam lekkie, przyjemne i szybkie danie jednogarnkowe dla 4 osób. Polecam. 


Jednogarnkowa potrawka z piersi, fasolki i cieciorki
  • 2 piersi z kurczaka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka ciecierzycy
  • puszka fasolki zielonej
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej (może być zwykła)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku roztartego
  • 350 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek



Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. W głębokim garnku cebule i czosnek posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę dodać piersi, obrumienić, dodać cebulę i czosnek, posypać solą i pieprzem. Gdy warzywa się zeszklą dodać obie papryki, wymieszać, dodać pomidory z puszki, wymieszać, wlać bulion, zawartość puszki cieciorki i fasolki razem z zalewami, doprawić tymiankiem i przykryć. Dusić razem ok 10 minut, jeśli sos jest za mało wyrazisty, za mało pomidorowy można dodać jeszcze koncentratu pomidorowego i doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem. Gotowe danie powinno być gęste, ale jednocześnie płynne na tyle żeby można je było jeść łyżką. Podawać posypane natką pietruszki.     



12 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger