piątek, 7 marca 2014

Chińszczyzna z mieloną wołowiną

Nie macie pomysłu na szybki obiad w azjatyckim niepowtarzalnym stylu to spróbujcie zrobić te szybką wołowinę. Obiecuje wam że nie zajmie wam to więcej czasu niż zamówienie chińskiego jedzenia w knajpce, a różnica będzie ewidentna.. smacznie, rodzinnie, zdrowo no i taniej przede wszystkim. Polecam.


Chińszczyzna z mieloną wołowiną
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub indyczego
  • 1/2 opakowania mieszanki chińskiej warzywnej (marchew, bambus, papryka itp)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka różyczek brokuła
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • makaron sojowy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka wina mirin
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki pasty chili (sambal oelek)
  • kiełki
  • 1-2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (arachidowy) do smażenia w woku (albo rzepakowy)
  • sezam


Cebulę i czosnek drobno posiekać, kapustę pekińską pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i czosnek i szybko podsmażyć. Dołożyć mięso, podsmażyć ok 5 minut. Następnie dodać mieszankę chińską warzyw, brokuły, kapustę, sos sojowy, olej sezamowy, mirin, pastę chilli i wymieszać. Podlać 1/2 szklanki wody i smażyć ok 10 minut aż warzywa zmiękną, przejdą aromatem dodatków, doprawić wtedy pieprzem, ewentualnie jeszcze olejem sezamowym i sosem sojowym. 
Gdy danie będzie gotowe zalać makaron sojowy wrzątkiem przykryć na 3 minuty, następnie dokładnie odcedzić i dodać na patelnię do mięsa. Wymieszać. Nałożyć do miseczek, posypać kiełkami i sezamem. 



1 komentarz: