czwartek, 13 lutego 2014

Zupa pomidorowa z zieloną fasolką

Pomidorowa to chyba nasza ulubiona zupa, ale rzadko robię ją w jednym wydaniu i to jej chyba na blogu jest najwięcej wersji. Dzisiaj kolejna, tym razem z fasolką, gęsta i sycąca, a do tego bardzo prosta. Danie zgodne z posiłkiem tłuszczowym montignaca.


Zupa pomidorowa z zieloną fasolką
  • 1 kg pomidorów 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • l bulionu drobiowego
  • 1,5 szklanki mrożonej fasolki zielonej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (bez cukru)
  • sol
  • pierz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • łyżka oliwy z oliwek


Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 30 sekund a następnie obrać ze skorki. Pokroić w kostkę. Cebule i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebule i czosnek, dodać pomidory, podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać aż się lekko skarmelizuje, wtedy zalać bulionem, dodać sól, pieprz do smaku oraz zioła. Wsypać fasolkę, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Fasolka powinna być al dente. Gotowe.



6 komentarzy: