wtorek, 18 lutego 2014

Zupa czosnkowa montignac

Pyszna, szybka i rozgrzewająca zupa jednocześnie dietetyczna. Idealna na takie zimowo-wiosenne dni. Wystarczy kilka składników by mieć lekki tłuszczowy posiłek w naszej diecie, sycący ale nie tuczący. 



Zupa czosnkowa montignac
  • główka czosnku 
  • 2 cebule
  • łyżka oliwy z oliwek  
  • 500 ml lekkiego warzywnego bulionu 
  • 1-2 łyżki śmietany lekkiej 12%
  • sól
  • pieprz
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba


Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Podgrzej na patelni oliwę, smaż na warzywa staną się szkliste (uważaj, aby się nie zrumieniły). Wlej bulion, dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kromkę chleba pełnoziarnistego porwaną na kawałki i śmietanę. Zmiksuj zupę na krem. Z drugiej kromki zrób grzanki na suchej patelni. 
Jeśli zupa jest za mało ostra wystarczy przecisnąć przez praskę ząbek czosnku i zmiksować ją ponowie. Wlać na talerze posypać grzankami.


2 komentarze: