środa, 19 lutego 2014

Strogonow z indyka - montignac

Gulasze są bardzo często podstawą naszych obiadów, dlatego i w diecie nie może ich zabraknąć. A idealne na takie danie jest mięso indycze pierś albo udziec. Ja tym razem wybrałam mięso gulaszowe z udźca i zrobiłam indyczą wersje strogonowa. I jak się wam podoba?


Strogonow z indyka
  • 500 g udźca z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek 
  • 1 łyżka papryki w proszku 
  • 300 ml lekkiego bulionu drobiowego 
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 150 g kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon


Mięso pokroić w paski, pieczarki i cebule w kostkę. Czosnek posiekać. Rozgrzać rondel lub głęboką patelnie na małym ogniu, wlać jedną oliwę, dodać pokrojoną cebule i smażyć aż się zeszkli. Mięso  dodać do cebuli i smażyć wszystko razem 5 minut mieszając. Dodać posiekany czosnek, pokrojone pieczarki i doprawić solą, papryką i pieprzem. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30 minut. Gdy mięso będzie gotowe dodać pokrojone drobno w kostkę ogórki. Wymieszać. Chwilę razem poddusić.

W misce wymieszać śmietanę i musztardę dodać kilka łyżek sosu z garnka (dla pewności, aby śmietana się nie zważyła). Wlać do garnka z gulaszem. Całość wymieszać i zagotować, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby. 




4 komentarze: