czwartek, 6 lutego 2014

Piersi z kurczaka po marokańsku - montignac

Dzisiaj wracamy do lekkich dań, pysznego kurczaka pachnącego orientem. Zamarynowany kurczaka w aromatycznych przyprawach , lekko upieczony to idealny posiłek zarówno dla odchudzajcych sie jak i tyn nie na diecie. Zapraszam. Przepis pochodzi z książki M. Montignac Smacznie i zdrowo. 


Piersi z kurczaka po marokańsku
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka oleju sezamowego
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki kuminu 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki curry indyjskiego
  • natka pietruszki

Wymieszać składniki marynaty: olej sezamowy, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, kumin, curry, paprykę, posiekaną natkę i pieprz. Dodać do miski mięso i  dobrze natrzeć marynatą, zakryć folia i odstawić do lodówki na min godzinę, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia upiec piersi. Można na dwa sposoby. Albo włożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia, polać pozostała marynata i wstawić do rozgrzanego do 190 st. piekarnika i piec aż mięso będzie miękkie ok 30 minut. Albo upiec piersi na teflonowej najlepiej beztłuszczowej patelni. Można także upiec na grillu elektrycznym.
Gotowe kurczaka podałam z soczewica ale świetnie pasuje do świeżej sałaty szczególnie z miętą. 


1 komentarz: