niedziela, 2 lutego 2014

Kurczak w curry - montignac

I znów wracamy do zdrowych dietetycznych dań. Dzisiaj obiad na bazie kurczaka i przyprawy curry, jednak jeśli macie możliwość to polecam użyć curry indyjskiego ze  sklepów z egzotyczną żywnością a nie gotowej mieszanki z popularnych firm, bo te curry mocno różnią się w składnikach i w późniejszym smaku potrawy, ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego curry, tez będzie dobry efekt końcowy. To danie można zjeść samo albo z warzywami jako posiłek tłuszczowy w diecie montignaca ale z kuskusem lub ryżem, gdy diety nie stosujemy. Inspiracja książka "Schudnij z Montignakiem".


Kurczak w curry 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżki curry indyjskiego
  • szczypta kuminu
  • 100 ml nisko procentowej śmietany
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • cebula dymka

Pokrój drobno cebule i podsmaż na niewielkim ogniu na 2 łyżkach oliwy na patelni beztłuszczowej, w trakcie dodaj posiekany czosnek i smaż razem aż cebula zmięknie. Odstaw na bok. Pieczarki opłucz, pokrój na kawałki. Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Podgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i smaż kurczaka z obydwu stron na bardzo małym ogniu przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp połową curry, zamieszaj, dodaj cebule, pieczarki, wymieszaj, wlej śmietanę, kumin i resztę curry. Zamieszaj dokładnie i smaż 3 minuty pod przykryciem. Gotowe posyp posiekaną dymką. Podać z warzywami, a nieodchudzający się mogą zjeść z kuskusem albo z ryżem.


4 komentarze:

  1. zapowiada się smacznie, lubię mięso drobiowe w różnych wydaniach

    OdpowiedzUsuń
  2. korzystałam z tego przepisu, bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś to curry. Całkiem smaczne :) Na Montignacu można go też połączyć np. z pęczakiem ;)

    OdpowiedzUsuń