niedziela, 9 lutego 2014

Kotlety z tuńczyka z sosem aioli

Rzadko w swojej kuchni używam smalcu i jego pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego produktu Smakowitej pajdy Smalczyk z jabłkiem i cebulka oraz smalczyk z ziołami sceptycznie podeszłam jako do kolejnego chemicznego mixa. Nic bardziej mylnego. Przekonał mnie mąż, który nie lubi takich miksów, nie stosuje żadnych kupnych smarowideł na chleb, ale tym razem po przeczytaniu składu i spróbowaniu spałaszował pół pudełka ze świeżym chlebem. 
Smakowita Pajda smalczyk roślinny zaskoczyła mnie po pierwsze składem, bo produkt okazał się w 100 procentach roślinny bez żadnych dziwnych, chemicznych dodatków, po drugie smakiem, bo na chrupiącej bułeczce  smakował rewelacyjnie, a po trzecie świetnie się wkomponował w smak przygotowanych potraw takich jak poniższe kotlety z tuńczyka. 
Tak wiec zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu u Majany "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



Kotlety z tuńczyka z sosem aioli

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki świeży szczypiorek
  • 3 łyżki smalczyku z jabłkiem i cebulą Smakowita pajda
  • cebula
  • 1/2 szklanki drobno startego sera grana padano albo np goudy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1 i 1/4 szklanki panierki japońskiej Panko
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • olej rzepakowy
  • ćwiartka ogórka
  • sezam

Tuńczyka dokładnie odcisnąć z zalewy. Cebule drobno posiekać i delikatnie zeszklić na łyżce smalczyku. W dużej misce wymieszać szczypiorek, majonez, cebulę, jajka, musztardę, ser, pieprz i szczyptę soli. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i 1/4 szklanki panko, płatki owsiane i wymieszać. Wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować nieduże kotleciki ok 10 szt. Do miski wsypać pozostałą panierkę panko i obtoczyć w niej kotlety, formując je w dłoniach, żeby się nie rozpadały. 

Na patelnię dać 2 łyżki smalczyku oraz 2 łyżki oleju rzepakowego i na średnim ogniu porcjami usmażyć panierowane kotlety aż się przyrumienią, w połowie odwracając na drugą stronę. Podajemy na ciepło lub na zimno z sosem aioli oraz cienkimi paseczkami ogórka posypując sezamem.


Sos aioli:
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • ząbek czosnku
  • pieprz świeżo mielony szczypta
  • szczypiorek pocięty
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej papryki czerwonej

Czosnek drobno posiekać albo rozetrzeć nożem. Razem z pozostałymi składnikami dokładnie wymieszać w miseczce.





10 komentarzy:

  1. Hmm... , a gdzie czosnek ? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za zwrócenie uwagi, oczywiście zapomniałam wpisać robiąc 15 rzeczy na raz. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wyglądają, a po składnikach wnoszę, że są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, muszę spróbować !
    Też biorę udział w konkursie, powodzenia !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w dobrym towarzystwie wiec sie spotykamy. pozdrawiam.

      Usuń