sobota, 1 lutego 2014

Konkurs "Przepis na idealne Walentynki"

Moi drodzy, zapraszam na szybki konkurs z produktami firmy Kamis. Do wygrania idealny zestaw dla każdej pani domu: przyprawy i młynki.



Temat konkursu to "Przepis na idealne Walentynki"

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy:
od 01.02.2014 do 10.02.2014 do godz. 23.59 zamieścić w komentarzach pod tym postem swój przepis na danie walentynkowe z użyciem jednego z produktów firmy Kamis. Można także przysyłać zdjęcia potraw na mojego maila bernika@o2.pl.
- i będzie mi miło jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik, ale nie jest to warunek konieczny.

Spośród uczestników wybiorę 1 osobę, której przepis uznam za najciekawszy. Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg). 

Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga w dniu 11.02.2014. Nagroda zostanie wysłana bezpośrednio po zakończeniu akcji. Zapraszam. 

39 komentarzy:

  1. Cynamonowe zawijańce

    Składniki:

    3 szklanki mąki

    2 jajka

    szklanka mleka

    50 gram drożdży

    1/3 szklanki cukru

    2 łyżeczki cynamonu kamis

    opakowanie cukru waniliowego

    dwie łyżki masła



    W rondelku podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy drożdże, dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier, roztopione masło i rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Następnie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy w duży prostokąt, który posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem. Ciasto zawijamy w rolade i kroimy ślimaczki, które rozkładamy na blaszcze i zostawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia. P tym czasie wstawiamy je do pieca rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 15-20 min, aż się zarumienią.

    majkos26@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Waniliowy łosoś z grejpfrutowym puree.

    -2 kawałki łososia wędzonego (!)
    -ziarna z połowy laski wanilii
    -szczypta kardamonu

    Łososia marynujemy w przyprawach, zostawiamy w lodówce na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy rybę przez około 8 minut.

    -400g ziemniaków
    -łyżeczka masła
    -łyżeczka śmietanki
    -sok z połowy grejpfruta
    -pół łyżeczki skórki z grejpfruta

    Gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy je i dodajemy pozostałe składniki.

    Puree układamy na kształt serca (ja mam specjalną foremkę i wszystko się trzyma nawet po jej zdjęciu) i układamy na to kawałek łososia.

    Bon appétit!

    49328358

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka z wołowiną

    Składniki:

    - stek wołowy,
    - mix sałat,
    - pomidorki chery,
    - pomarańcza,
    - orzechy włoskie,
    - papryka chili,
    - imbir,
    - miód,
    - cytryna,
    - limonka,
    - olej,

    Stek wołowy (najlepszy z sezonowanej wołowiny) rozgniatamy dłonią. Smarujemy po obu stronach olejem. Solimy, pieprzymy i smażymy na mocno rozgrzanej patelni po kilka min z każdej ze stron. Czas uzależniony jest od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Odkładamy na bok, aby mięso ostygło i odpoczęło.
    Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Wszystkie te składniki dodajemy do smaku. Następnie wlewamy kilka łyżek oleju, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Na talerzu układamy sałatę, na to kładziemy cienko pokrojone kawałki wołowiny, pokrojone pomidory, orzechy włoskie, pokrojoną pomarańczę Całość zalewamy przygotowaną emulsją.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie.

    Składniki;
    Biszkopt jasny:

    5 dużych jajek
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru

    Biszkopt ciemny:

    5 dużych jajek
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szk kakao
    1/2 szkl cukru


    Masa:

    ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %
    500 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    małe opakowanie cukru waniliowego

    Dodatkowo:

    400 g mrożonych wiśni bez pestek
    cukier do smaku
    kardamon
    100 ml wina czerwonego
    2 łyżeczki żelatyny

    Nasączenie:

    ok 700 ml wody
    cukier
    sok z cytryny

    Wykonanie:
    Biszkopt jasny.
    Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
    Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami cukier i ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno żółtka stale ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Wykładamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 min do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
    Wiśnie wkładamy do rondelka. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy. Po ok 10 min dodajemy kardamon i cukier do smaku. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do wiśni. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Nasączenie robimy dosłownie do smaku ;)
    Biszkopt biały kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier i połowę opakowania cukru waniliowego. Następnie delikatnie mieszamy ją z połową serka mascarpone. Na nasączonym biszkopcie kładziemy warstwę bitej śmietany, układamy na niej połowę wiśni w winie. I przykrywamy drugą częścią białego biszkoptu. Zimny ciemny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia i układamy go tam ponownie. Teraz kolejne czynności z nim związane będą odbywały się na blaszce. Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy go tak przeciętego. Nasączamy nasze paski i smarujemy częścią naszej kremówki. Układamy pozostałe wiśnie. Na środek białego biszkoptu wykładamy pozostałą cześć naszej śmietany. Pierwszy pasek zwijamy na kształt rolady i ustawiamy pionowo na jasnym biszkopcie. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy go w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. Tak samo postępujemy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie formujemy delikatnie tort rękami i zabezpieczmy górną warstwę obręczą od tortownicy lub folią aluminiową. Robimy to po to, aby nasz tort nie stracił kształtu. Wstawiamy go do lodówki na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ubijamy resztę naszej śmietany z mascarpone w sposób przedstawiony powyżej. I dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam tylki M1. I udekorowałam ozdobnymi cukrowymi kuleczkami.
    Gorąco polecam.

    ewrylka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami

    1 kg mięsa mielonego
    1 kg pieczarek
    4 cebule
    2 jajka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    10 łyżek ketchupu pikantnego
    pieprz czarny i ziołowy firmy KAMIS
    sól
    cukier do smaku
    bułka tarta

    Przygotowanie:

    Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy.

    Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły.

    Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę, aby trochę przestygły i kroimy na plasterki, a następnie te plasterki na pół. Umieszczamy je razem z pulpecikami w garnuszku.

    Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy, a następnie dodajemy do garnuszka z klopsikami i pieczarkami.

    W 1 szklance wody rozcieramy koncentrat pomidorowy, 10 łyżek ketchupu, ok. 2-3 łyżek cukru oraz doprawiamy solą, pieprzem lub vegetą. Tak przygotowany sos wlewamy do pulpecików i dusimy wszystko razem ok. 40 min, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas, aby nic nam przez przypadek nie przywarło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  8. CZEKOLADOWY MUFFIN Z ANANASEM
    [przepis autorski]
    /1 porcja = jeden duży muffin/

    Składniki:

    40 g mąki pełnoziarnistej
    40 g płatków jęczmiennych
    ananas pokrojony w kostkę
    jajko
    łyżka ekologicznego kakao Symbio
    3 łyżki ziaren amarantusa
    łyżeczka melasy z karobu
    łyżeczka cukru dark muscovado
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    odrobina przyprawy do kaw i deserów KAMIS
    łyżeczka oleju z orzechów włoskich
    płatki migdałów do dekoracji

    Przygotowanie:

    Płatki zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia.
    Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, w tym przyprawą do kawy i deserów KAMIS oraz z płatkami (oprócz płatków migdałowych).
    Ciasto powinno być gęste, ale tak by można było je przelać do foremki.
    Jeżeli będzie zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt gęste - mleka krowiego lub sojowego.
    Udekorować płatkami migdałów.
    Przelać do foremki i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.


    Na Walentynki trzeba oczywiście podwoić ilość składników i upiec dwa duże muffiny :)

    sandra000@onet.eu

    Zdjęcie:
    http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/01/454-mr-muffin-z-amarantusem-i-ananasem.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Walentynki od zawsze kojarzą mi się ze słodyczą, a ponieważ i ja, i mój Narzeczony kochamy łakocie niemal tak bardzo jak siebie nawzajem, w tym roku biorę się za według mnie idealny na tę okazję... sernik w aromatycznej, pomarańczowo-cynamonowej polewie :) Brzmi rozkosznie!

    Składniki:

    * Masa serowa:

    1kg twarogu sernikowego mielonego - im więcej razy zmielony, tym lepiej
    6 jajek
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    50g rodzynek
    50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    220g cukru
    masło do wysmarowania formy
    Przyprawa do sernika i mas serowych KAMIS

    Polewa:
    pół kostki masła
    2 czubate łyżeczki cynamonu
    2 pomarańcze
    2 łyżki cukru (lub więcej, zależnie od gustu ;)

    WYKONANIE:

    * Sernik:
    Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawą KAMIS, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę. W dużym garnku układamy warstwami: 1/3 masy serowej, 1/3 piany, 1/3 mąki ziemniaczanej, 1/3 bakalii, aż do wyczerpania składników. Ręką, nabierając od spodu, dokładnie wymieszać. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut. Kiedy ciasto ostygnie, wstawiamy je do lodówki na noc.
    * Polewa:
    Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonych wcześniej pomarańczy.
    W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy skórki z pomarańczy i przez chwilę smażymy razem wszystkie składniki, cały czas mieszając. Następnie dodajemy cynamon i cukier - ponownie chwilę smażymy wszystko razem, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, należy dodać do niej sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy - cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż część soku wyparuje i masa zacznie gęstnieć (ok. 2 minuty). Polewę można dosłodzić, jeśli ktoś uzna, że jest wg niego niezbyt słodka (pomarańcze mogą być kwaśne lub słodkie, więc ilość cukru to sprawa indywidualna :).
    Odstawiamy garnuszek do ostygnięcia, ale nie zapominajmy o nim, ponieważ polewę jeszcze ciepłą musimy rozprowadzić pędzelkiem po ostudzonym już serniku. Ciacho możemy udekorować wedle własnego widzimisię ;) W moim przypadku na pewno będą to czekoladowe, dekoracyjne serduszka :)

    xximmortellexx@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. ”Mieszanka wybuchowa z małż zwana miłością”
    Składniki:
    Wiara - wartość zmieniająca coś niemożliwego w fakt. Jest jak 40 dag małż.
    Nadzieja – stan oczekiwania na coś czego pragniemy. Jest jak 30 dag sera.
    Prawda - zgodność między postępowaniem a przekonaniami. Jest jak 1 cebula.
    Kompromis – rezygnacja z części własnych interesów dla dobra drugiej strony. Jest jak 1 słoik sosu pomidorowego.
    Szacunek – trzeba na niego zasłużyć. Jest jak 10 gram soli (Kamis)
    Seksualność – czynnik motywujący do podejmowania więzi. Jest jak 20 gram chili kardamon.
    Cierpliwość – umiejętność znalezienia tego czego się szuka. Jest jak 10 gram pieprzu (Kamis)
    Praca nad sobą – odrzucenie egoizmu. Jest jak 4 jajka.
    Bezinteresowność – szlachetne postępowanie bez oczekiwania korzyści z niego wynikających. Jest jak 1 pęczek zielonej pietruszki.
    Radość – pozytywny stan emocjonalny. Jest jak 2 kromki pieczywa tostowego.
    Ryzyko – wybór. Jest jak 10 łyżeczek białego wina.
    Przygotowanie:
    Małże bardzo dokładnie oczyść i umyj. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Małże zagotuj z cebulą, winem, solą i pieprzem. Pozostaw wszystko na ogniu na 5 minut, a następnie wyjmij z garnka. Część Sosu pomidorowego oraz wnętrze małż dodaj do zawartości garnka i gotuj około 30 minut. Pieczywo tostowe wymieszaj z posiekana pietruszką, połową sera i jajkami. Przypraw solą i pieprzem. Małże napełnij farszem ziołowo-chlebowym. Na dno formy wylej sos pomidorowy, a na wierzchu ułóż małże. Piecz danie 15 minut w temperaturze 200C. Po wyjęciu z pieca posyp potrawę resztką sera i chili kardamon.
    Potrawa ta, to istna mieszanka wybuchowa zwana inaczej miłością.

    Monika
    monikap2004@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Crumble malinove
    - 1 szklanka mąki
    - karmel i wanilia (przyprawa kamisa w młynku) tyle ile uważamy tyle wmłynkujemy :)
    - 50 g masła
    - 1 jajko
    - świeże maliny (mogą być również mrożone)
    Mąkę, karmel i wanilię i pokrojone w kawałki masło zmiksować w blenderze. Dodać jajko i miksować jeszcze chwilę, aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki zawinięte w folię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkowane ciasto wyłożyć do nasmarowanych masłem foremek, podziurawić spód i obciążyć fasolą lub ryżem. Po 15 minutach pieczenia zdjąć obciążenie i piec jeszcze 8-10 minut, aż się zarumieni. Ostudzić w formie. Tarty wyłożyć całymi, bądź zmiksowanymi owocami i zapiekać przez 5 minut w temp 180 stopni. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem i jeść ciepłe z gałką waniliowych lodów.
    Zdjęcie: http://imgur.com/nYkUqAp

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie,

    Walentynki najlepiej zacząć świętować od samego rana. A co może być lepszego od śniadania pełnego serdeczności prosto do łóżka? :) Proponuję przywitać ukochaną połówkę tacą pełną pysznych, chrupiących z zewnątrz, a delikatnych w środku, drożdżowych belgijskich gofrów.

    /2 porcje/
    - 120g mąki (1:1 żytnia i pszenna)
    - 1 jajko
    - 2/3 szklanki mleka
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki syropu klonowego
    - 1 łyżeczka drożdży instant
    - szczypta soli
    - 1/2 laski waniliii Kamis

    Mleko podgrzać, aż będzie gorące. Masło stopić i ostudzić. Przelać mleko do miski, następnie dodać masło, syrop klonowy, sól i ziarenka z laski wanilii. Wymieszać wszystkie składniki, następnie dodać jajko i mąkę uprzednio przesianą z drożdżami. Zmieszać, po czym przykryć miskę folią spożywczą. Odstawić na godzinę - ciasto ma podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, piec gofry w rozgrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy. Piec kilka minut do zarumienienia. Podawać wedle uznania - z owocami, ubitą kremówką, powidłami lub syropem klonowym. Ja użyłam domowego dżemu z malin i jeżyn.

    Zdjęcia:
    1. http://4.bp.blogspot.com/-0vBON5bpf4Q/UuviMotk2zI/AAAAAAAAK9U/CcvOc7pEdAk/s1600/Obraz+1146.jpg
    2. http://4.bp.blogspot.com/-DyNkiW9JJuA/UuvjQKadaPI/AAAAAAAAK9c/apbOEckOdig/s1600/Obraz+1154.jpg
    3. http://4.bp.blogspot.com/-cfZvfwNxhB0/Uuvfeu-tgFI/AAAAAAAAK88/y_8hLM-v7CY/s1600/Obraz+1156.jpg
    4. http://4.bp.blogspot.com/-kLRHsyMbRFo/UuvZjqMnkXI/AAAAAAAAK8s/_TE9lOec7vU/s1600/Obraz+1158.jpg

    (przepis z mojego bloga)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Anita
    whiness14@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie!
    Na Walentynki polecam pikantne krewetki smażone w cieście piwnym, pyszne danie i afrodyzjak!

    Pikantne krewetki smazone w cieście piwnym
    250 g krewetek mrożonych królewskich
    1 łyżeczka soku z cytryny
    0,25 szklanki piwa
    0,75 szklanki mąki
    1jajko
    sól
    pieprz
    papryka słodka i ostra
    olej do smażenia
    Wykonanie:
    Krewetki rozmrozić i opłukać , oczyścić z żyłek , zdjąć twardą część ogonka , ogonek zostawić. Skropić sokiem z cytryny , odstawić na 15 minut.
    Piwo, mąke i jajko wymieszać na gładkie ciasto, doprawić solą , pieprzem i papryką słodką i ostrą.
    Maczać w nim krewetki.
    Smażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zarumienią (około 5 minut).
    Polecam , pyszniutkie!

    Teresa Kropidłowska
    teresa-kr@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Pikantna zupa kem z ziemniaków z frytkami z batatów


    Składniki:

    3 duże ziemniaki
    pół średniej cebuli
    łyżeczka oliwy z oliwek
    połówka habbanero
    łyżka kwaśnej śmietany
    pół łyżeczki pesto pietruszkowego
    sól
    szczypta gałki muszkatołowej kamis
    szczypta imbiru kamis
    łyżeczka masła
    batat
    olej rzepakowy

    Przygotowanie:


    Do garnka dodać oliwę, pokrojana cebulę, posiekana papryczkę posolić, zrumienić. Ziemniaki obrac, pokroic w kostkę, dodać do garnka, chwilę posmażyć, zalać wodą. Gotować 20 minut, zmiksować, dodać łyżeczkę masła i zamieszać, przyprawić według uznania.
    Kawałek batata obrać, pokroić w słupki, rozgrzać olej rzepakowy, smażyć chwilę betaty, aż zmiękną w środku, odsączyć w papierowym ręczniku z tłuszczu, posolić.
    Zupę krem z ziemniaków nałożyć na talerz, dodać śmietanę, pesto, podryzać frytkami z batatów!
    Smacznego
    dobrawa.dekielinska@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Roladki wieprzowe ze śliwką i sosem chrzanowym
    Zazwyczaj robię jedną wielką taką pieczeń.. Pomyślałam jednak, dlaczego nie roladki???
    W końcu robi się je szybciej i nabierają lepszego aromatu suszonych śliwek. a na walentynki prezentują się wspaniale!



    Roladki wieprzowe ze śliwką i sosem chrzanowym


    Składniki na 4 rolady

    4 kawałki schabu o grubości 2 cm.
    250 g suszonych śliwek
    chrzan
    sól
    pieprz kolorowy kamis świeżo zmielony

    sos chrzanowy

    chrzan - słoiczek
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    łyżeczka majonezu


    Przygotowanie

    Rozbijamy mięso, smarujemy je chrzanem, lekko solimy, wkładamy po 3-4 śliwki, zawijamy i obtaczamy w kolorywm pieprzu. Podsmażamy na patelni bez tłuszczu z każdej strony. Podlewamy wodą, dorzucamy resztę śliwek, możemy je później zmiksować razem z wywarem i zrobić sos śliwkowy.
    Smażymy podlewając do miękkości.

    Sos chrzanowy: mieszamy wszystkie składniki.

    I gotowe!
    dobrawa.dekielinska@op.pl wysyłam fotki na maila, fajny konkurs!

    OdpowiedzUsuń
  16. "Chrupiące kuleczki ziemniaczano - serowe"
    Składniki:

    6 średniej wielkości ziemniaki
    5 plastrów sera koziego
    1 jajko
    pół szklanki bułki tartej
    pół niewielkiej cebuli
    4 łyżki cebulki prażonej
    sól
    pieprz


    Przygotowanie:

    Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie.

    Następnie obieramy je delikatnie i zgniatamy.
    Dodajemy jajko, drobno pokrojony ser, podsmażoną na oliwie cebulę, doprawiamy solą i pieprzem.

    Przed formowaniem dosypujemy prażoną cebulkę i mieszamy.

    Nawilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy we frytkownicy na złoty kolor przez około dwie minuty.

    Świetny dodatek do ryb lub jako samodzielna przekąska.

    paulina.nosek.pl@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja proponuję "Gejzer Namiętności" czyli w kucharskim, sorki, w piekarskim języku "Sernik czekoladowo - imbirowy":) O zaletach imbiru zapewne wszyscy wiemy... więc na ten wyjątkowy wieczór pomyślałam właśnie o tym przepisie, a to dlatego, że możemy zjeść ciasta ile nam się tylko w brzuszku zmieści - bo imbir spala tłuszcze, węglowodany, przyśpiesza trawienie. Możemy całą noc szaleć i na pewno nie będą nas boleć, ani mięśnie, ani kości - to również zasługa imbiru. Poprawia krążenie, zapobiega zawrotom głowy, więc możemy wirować do białego rana i co najważniejsze, jest afrodyzjakiem, podnosi libido. A czekolada uszczęśliwia nasz mózg - endorfiny! Ale wracajmy do tematu czyli przepisu:)
    "Gejzer Namiętności"
    Składniki:
    Ciasto;
    450g herbatników imbirowych,
    110g masła
    jajo
    3 łyżki mąki

    Herbatniki pokruszyć lub zmiksować, ja rozwałkowuję je po prostu wałkiem. Zagnieść je z masłem, jajkiem i mąką. Masą wylepić wyłożoną papierem blaszkę/tortownicę. Piec 7-9 min. w temp. 180 stop.C.

    Masa serowa
    składniki:
    300 g ciemnej czekolady
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru "Kamis"
    250 g serka mascarpone
    400 g twarogu
    3 jaja
    60 g cukru

    Do dekoracji: kandyzowany imbir, cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa.

    Czekoladę rozpuścić na parze.Wymieszać z mielonym imbirem. Przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodając stopniowo czekoladę z imbirem. Serek mascarpone zmiksować z twarogiem i połączyć z masą czekoladową. Gotową masę rozprowadzić po cieście. Piec 40-50 min w temp. 170-180 stopni C. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i udekorować pokrojonym w paski imbirem.
    P.S
    Jeżeli zdarzyłoby się Wam, że nie miałybyście herbatników imbirowych to w ich miejsce zastosujcie dowolne herbatniki, ja do masy wtedy dodaję 1/2 łyżeczki mielonego imbiru "Kamis" i 1/2 łyżeczki cynamonu również "Kamis"

    Smacznego!
    Stasia
    stazyz@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. SŁODKO-GORZKA HISTORIA MIŁOŚCI
    (deser dla 2 osob)

    SKŁADNIKI
    8 herbatników korzennych

    Masa z serka ricotta:
    250 gram serka ricotta
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru pudru


    Nadziewane daktyle oprószone cynamonem:
    8 daktyli
    8 całych migdałów bez skórki
    2 łyżki miodu
    2 łyżki cynamonu Kamis


    Lekki karmel:
    4 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki rumu
    2 łyżki wody


    Do dekoracji:
    125 ml śmietany kremówki
    2 kandyzowane wiśnie
    wiórki gorzkiej czekolady


    PRZYGOTOWANIE
    1. Serek ricotta miksujemy z kakao i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji.
    2. Z daktyli wyjmujemy pestki, a następnie do każdego daktyla wsadzamy migdał.
    3. Na patelni rozpuszczamy miód i smażymy w nim przez chwile daktyle, po czym dodajemy cynamon i mieszamy.
    4. Daktyle wyjmujemy na talerzyk, aby przestudziły się.
    5. Rum, wodę i cukier rozpuścić i zredukować aż powstanie lekki karmel (należy uważać, żeby nie był za gęsty, gdyż mamy nim nasączyć herbatniki!)
    6. Na talerzyku układamy herbatnik lekko korzenny nasączony ponczem a na niego przez szprycę dekoracyjną wyciskamy masę z serka ricotta. I tak postępujemy aż do 4 herbatnika. Następnie czynności te powtarzamy na drugim talerzyku.
    7. Tak przygotowany deser schłodzić w lodówce przez około 30 minut
    8. Wierzch mini wieży dekorujemy bitą śmietaną i układamy na niej 4 wcześniej przygotowane daktyle w kształt kwiatka a do jego środka wkładamy kandyzowaną wiśnię. Całość oprószamy wiórkami z gorzkiej czekolady.

    SERWOWANIE
    Najlepiej komponuje się z filiżanką czarnej kawy z dodatkiem cynamonu. W sam raz na walentynkowy wieczór :)

    Pozdrawiam,
    Magdalena
    magdalena50@autograf.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam serdecznie..:)
    Moją propozycją walentynkową jest pyszna sałatka z krewetkami,aby było lekko i nie banalnie...

    Sałatka z makaronem rukolą i krewetkami:

    30 dag makaronu kolanka
    4 jajka
    1 ogórek wężowy
    100 g świeżej rukoli
    150 g krewetek tygrysich Black Tiger
    3 ząbki czosnku
    pieprz kolorowy do smaku
    sól himalajska do smaku
    Sos:
    1,5 łyżeczki musztardy Kamis
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki octu z białego wina Kamis

    Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu,odcedzam,przelewam wodą i wkładam do salaterki.
    Jajka gotuję na twardo,obieram kroję na cząstki.
    Krewetki rozmrażam,na ręczniku papierowym,czosnek obieram i przeciskam przez praskę obsmażam na patelni na łyżce oleju przez minutę z krewetkami,dodaję do makaronu.Ogórek obieram ze skórki kroję wzdłuż na połowę i następnie w plastry.
    Rukolę myję osuszam dodaję do makaronu,mieszam wszystko razem,doprawiam do smaku solą i kolorowym pieprzem z młynka.

    Sos: Musztardę przekładam do miseczki dodaję oliwę ocet z białego wina i małą trzepaczką roztrzepuję wszystko razem,polewam sałatkę mieszam.
    Rozkładam na talerze,dekoruję cząstkami jaj,można ewentualnie ozdobić natką pietruszki.
    Smacznej walentynkowej uczty życzę...:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis na steka, którym uwiodłam mojego męża - polecam wszystkim Paniom :)

    Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami i masełkiem ziołowym

    * 2 steki z rostbefu (po ok. 250 g każdy)
    * łyżka masła do smażenia (najlepiej klarowanego)

    Marynata:

    * 1 łyżeczka musztardy Dijon KAMIS
    * 1 łyżeczka musztardy francuskiej KAMIS
    * 1 łyżeczka octu winnego (najlepiej białego)
    * 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
    * świeżo zmielony pierz
    * kilka gałązek świeżego tymianku

    Warzywa:

    * 2 duże marchewki
    * 1 seler korzeniowy
    * 1 papryka czerwona
    * zioła: tymianek, bazylia, rozmaryn (mogą być suszone)

    Dodatkowo masełko ziołowe:

    * 1 kostka masła
    * 1 ząbek czosnku
    * 1 pęczek pietruszki

    Przygotowanie:

    Składniki do marynaty miksujemy razem w blenderze, po czym wkładamy do niej nasze steki. Wstawiamy na dwie godziny do lodówki.

    Masełko miksujemy w blenderze z czosnkiem i pietruszką, dodajemy nieco soli do smaku, a następnie zwijamy folia spożywczą w rulonik. Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny.

    W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, selera i paprykę dokładnie myjemy, po czym kroimy w słupki i paseczki, a następnie obtaczamy delikatnie w oliwie i ziołach (tymianek, bazylia, rozmaryn). Następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia, wcześniej wysmarowanego oliwą, lub układamy na blaszce na papierze do pieczenia.

    Po dwóch godzinach wyjmujemy nasz stek z lodówki i czekamy, żeby uzyskał temperaturę pokojową.

    W tym czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 200oC. Gdy piekarnik już się nagrzeje, wkładamy nasze warzywa do środka i pieczemy przez 20-25 minut, w zależności od piekarnika.

    Na patelnię wrzucamy masełko, a następnie układamy steki. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości mięsa. Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia i dajemy naszym stekom jeszcze chwilkę "odpocząć", co powinno trwać ok. 3 minut.

    Później już tylko przygotowujemy piękny talerz, na którym układamy nasze steki i pieczone warzywa. Na steki kroimy krążek naszego masełka, które delikatnie będzie się rozpływało na gorącym steku i nada mu wspaniały smak. Idealnie pasuje tu lampka czerwonego wina i romantyczny wieczór gotowy - smacznego :)

    Serdecznie pozdrawiam Natasza Rozmus-Król
    e-mail: natasza.rozmus@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. CZEKOLADOWY FONDANT nie jest oryginalnie moim przepisem, dostałam go na warsztatach kulinarnych ale tak mi zasmakował, że walentynki bez niego nie mogą się odbyć ;) Nie jest za słodki więc spokojnie sie nim można zajadać i porcja starcza na 2-3 kokilki ;P
    Składniki:
    100g gorzkiej czekolady
    50g masła+ do wysmarowania
    2łyżeczki kakao
    2jajka
    2żółtka
    100g cukru
    100g mąki pszennej
    Sól szczypta
    Przyprawa do kawy i deserów Kamis

    Przygotowanie:
    Kokilki nasmarować masłem i obsypać kakao.
    Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub rondelku. Zdjąć z ognia i wystudzić.
    W misce ubić jajka, żółtka z cukrem i solą na puszystą masę.
    Do masy dodać wystudzoną czekoladę. Wymieszać.
    Dodać mąkę, delikatnie wymieszać.
    Ciasto przelać do kokilek i wstawić na ok 20 min do lodówki
    Piec ok 10-15 min w temp 200st. C.
    Podawać ciepłe obsypane przyprawą do kawy i deserów Kamis.

    szefowa88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Ponieważ w walentynkowy wieczór powinniśmy więcej czasu poświęcić sobie niż bieganiu po kuchni, proponuję coś pysznego, co podniesie nam poziom cukru i dzięki czemu będziemy mieli więcej energii na... (można dowolnie uzupełnić).

    Mini Pavlova

    1 duża beza*
    1 gałka lodów waniliowych
    1 keks bitej śmietany
    2 szt truskawki
    polewa adwokat

    *na 1 porcję

    Z bezy odcinamy nożem 1/3 górną część i ewentualnie nieco wydłubujemy środek, zostawiając bezową skorupkę.
    Do wnętrza bezy nakładamy gałkę lodów waniliowych. Na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany, a na niej truskawki pokrojone w nieduże kawałki.
    Tak przygotowany deser polewamy polewą.
    Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin czy jagód, również gorących.

    Zdjęcie przesyłam na e-mail.
    pani_misiowa@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja na Walentynki chciałbym zaproponować tarte Walentynkową

    Składniki na ciasto:
    300 gramów mąki,
    150 gramów masła,
    1 jajko,
    2 łyżki wody.

    Nadzienie:
    0,5 kg szpinaku szatkowanego,
    1 opakowanie fety,
    3 jajka,
    4 łyżki śmietany
    przyprawy: sól, pieprz czarny Kamis, gałka muszkatołowa Kamis, czosnek granulowany.

    Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce przez 2 godziny. Wykładamy ciastem blachę na tarte i podpiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Szpinak smażymy na patelni doprawiamy przyprawami. Rozbełtane jajka łączymy ze śmietaną i ostudzonym szpinakiem. Na podpieczony spód tarty układamy pokrojoną w kostkę fetę, a następnie całość zalewamy masą szpinakową. Można udekorować żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Całość zapiekać w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Zalety dania: pięknie wygląda, nie kruszy się, nie wymaga używania sztućców, niebiańsko smakuje i bardzo skutecznie niweluje głód :)

    Pozdrawiam,
    Mateusz mateusz.dominik@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  24. Na Walentynki proponuję muffinki z malinami, składniki na 12 sztuk:
    30 dkg malin mrożone lub świeże
    25 dkg mąki
    2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    szczypta soli Kamis
    1 jajko
    10 dkg cukru
    80 ml oleju
    15 dkg śmietany kwaśnej 12%
    20 dkg śmietany słodkiej 30%
    12 dkg kefiru naturalnego
    pół łyżeczki przyprawa do kawy i deserów w młynku
    gotowy cienki spód do ciasta biszkoptowy
    1 łyżka cukru pudru

    Piekarnik nagrzać do 180C. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Maliny lekko rozmrozić. Połowę malin rozdrobnić i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajko utrzeć z cukrem, dodać olej, 15 dkg śmietany kwaśnej i kefir. Masę mączną dodać do masy śmietanowej i mieszać aż składniki się połączą. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec 25 minut w 180C. Upieczone wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z foremek i ostudzić. Ze spodu biszkoptowego wyciąć 12 małych serduszek. Drugą połowę malin zmiksować z cukrem pudrem i przetrzeć przez sitko. Słodką śmietanę ubić na sztywno i zmieszać z odrobiną musu malinowego. Masę śmietanową rozłożyć na muffinkach, na to położyć biszkoptowe serduszka i całość udekorować musem malinowym przez rękaw cukierniczy.
    Smacznego!

    Pozdrawiam Paulina rosa67@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. przepis wysłałam na maila ze zdjęciem :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Czekoladowy budyń z nutką romantyczne pikanterii
    Składniki :
    500 ml. mleka
    2 łyżki kakao
    4 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta chilii
    *dodatkowo wiśnie z nalewki

    Odlać z mleka (zimnego) ok 1/2 szklanki,a pozostałe mleko zagotować z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady oraz chilii.Wszystko dobrze wymieszać. W pozostałości mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleko wlewać powoli mieszankę z mąki, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), chwilę gotować.
    Gotowy budyń przelać do pucharków - poczekać aż lekko ostygnie i powstanie ''kożuszek'' .
    Na budyń wyłożyć wiśnie z nalewki układając je w kształcie serca .
    Smacznego !

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  27. *chili oczywiście firmy KAMIS

    OdpowiedzUsuń
  28. Czekoladowy mus na bazie puree z ziemniaka

    Składniki :

    3/4 szklanki gładkiego puree z batata ( wcześniej surowego batata należy owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku a żeby ten proces przyśpieszyć w przypadku kiedy posiadamy jednego większego ziemniaka można pociąć go na mniejsze kawałki , każdy zawinąć w folię i upiec )
    1/4 szklanki gorzkiego kakao
    1 łyżeczka miodu lub do smaku ( można użyć syropu klonowego, syropu z agawy )
    1/4 szklanki mleczka kokosowego ( można użyć dowolnego mleka jak np. migdałowego, zwykłego od krowy, sojowego )
    1 łyżeczka przyprawy do kawy i deserów Kamis

    Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Za pomocą blendera miksujemy na gładki mus. Skosztować jeśli mało słodkie można dodać więcej miodu i ponownie zmiksować.

    Smacznego :)
    Pozdrawiam serdecznie

    kuchennefascynacje@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam!
    Proponuję coś na słodko - tort z piwna galaretką i orzechami w pikantnym toffi. Dziś pieczony ;)

    Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm)

    biszkopt:
    4 jajka,
    5 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Białka ubijamy ze szczypta soli. Dodajemy po łyżce cukru, a kiedy piana będzie juz lśniąca i sztywna, dodajemy, cągle miksując, po jednym żółtku. Następnie przesiewamy do białek obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie - juz ręcznie! Ciasto przekłądamy do tortownicy i pieczemy w 180'C przez około 30 minut. Tutaj czas zależy od piekarnika, może byc potrzebne dodatkowych ilka minut, trzeba sprawdzac na bieżąco.

    Krem:
    500 ml kremówki
    150g bezów
    2 łyżeczki żelatyny

    Kremówkę ubijamy. Dodajemy do niej pokruszone bezy. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją do rozpuszczenia, mieszamy z łyżką ubitej śmietany i łączymy z resztą masy.

    galaretka:
    300 ml ciemnego piwa
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru



    Piwo z cukrem zagotowujemy w garnuszku, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.



    orzechy w "toffi"
    150 g orzechów włoskich

    3 łyżki cukru
    3 łyżki miodu
    2 szczypty soli

    1 mała szczypta chili Kamis
    2 duże szczypty pieprzu Kamis
    łyżka masła

    Orzechy podprażamy na suchej patelni. W rondelku zagotowujemy miód, cukier i przyprawy. gotujemy 5 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy zimne masło. mieszamy do jego rozpuszczeni. Jezeli według naszego gustu jest za mało ostro lub słono, można dodac więcej przypraw, jeśli zaś sos ma dla nas za mocny smak, dodajmy jeszcze trchę masła. Do gotowego toffi wrzucamy orzechy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.



    Składanie tortu:

    Biszkopt przekrawamy na 3 placki. w jednym wycinamy środek, zostawiając biszkoptową obręcz. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dnie kładziemy pełny krążek. Smerujemy go 1/3 kremu. nakładamy na to biszkoptową obręcz, a w jej środku rozkładamy lekko tężejącą już galaretkę. Przykrywamy to połowa pozostałego kremu. Układamy ostatni, pełny biszkoptowy krążek i wykładamy resztę kremu. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie wykładamy tort na patere, na wierzch układamy orzechy w toffi.

    Ozdobienie boków tortu:
    papier do pieczenia

    tabliczka czekolady gorzkiej



    Mierzymy obwód i wysokość tortu. Wycinamy z papieru do pieczenia paski o łącznej długości równej obwodowi tortu, i wyższe o ok centymetr od naszego ciasta. Przygotowane paski smarujemy roztopioną, przestudzoną czekolada i od razu przyklejamy do boku tortu. Kiedy czekolada zastygnie, ściągamy delikatnie papier i elegancki czekoladowy bok gotowy.

    Zdjęcie wyślę na maila :)

    Pozdrawiam!
    Justyna
    j-bankowska@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. Miodowe ciasteczka :)

    W przepisie użyta KAMIS-owa przyprawa do piernika :)

    Składniki:
    - 250g mąki pszennej
    - 70g cukru
    - 125g masła
    - 1 jajko
    - 2 łyżki płynnego miodu
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kamis
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Najpierw ucieramy masło z cukrem. Kolejny krok to dodanie jajka i miodu i dalsze ucieranie aż do momentu kiedy składniki się połączą.

    Następnie przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą dodajemy do wcześniej utartej masy. Gdy wszystkie składniki się połączą to zaczynamy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożoną papierem blachę i delikatnie spłaszczamy. Ja je jeszcze troszkę posypałem cukrem ale nie jest to konieczne.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę i pieczemy przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy do ostudzenia i delektujemy się ich miodowo maślanym smakiem :) Z wyszczególnionej ilości składników będziecie mogli upiec ok. 20-25 ciasteczek więc nadstan można schować do metalowej puszeczki i konsumować przez najbliższy tydzień ;)

    Pozdrawiam :)
    info@slodkifacet.pl


    OdpowiedzUsuń
  31. mój przepis na słodką walentynkową potrawę :

    Placuszki z ananasem (czyli ulubieńcem mojego mężusia;)) :)

    3 szklanki mąki
    1,5 szklanki mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jajka
    szczypta soli
    cukier z prawdziwa wanilią i kardamonem Kamis
    świeży ananas
    olej

    mleko, wodę , jajka , mąkę, cukier waniliowy , sodę, sól - mieszamy na idealnie gładką masę (gdy jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze mąki) ; ananasa obieramy i kroimy na plastry ; na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju i nalewamy ciasto , kładziemy nie za grube plastry ananasa ; smażymy z obu stron na złocisty kolor ; odsączamy z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem ; podajemy na ciepło lub zimno z bita śmietaną :)

    domi890@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. U mnie Walentynki zwykle są nieco mniej typowe, gdyż mój Mężczyzna ze słodyczy najbardziej lubi mięso - a konkretnie dobrze doprawione mięso. :) Dlatego u mnie w tym roku będą królować chińskie klimaty.

    Składniki (2 porcje):
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek sosu sojowego
    2 pojedyncze piersi kurczaka
    2 łyżki oliwy
    1 papryczka chili
    2 ząbki czosnku
    2 cebule dymki ze szczypiorem
    4 łyżki wody
    garść niesolonych orzeszków ziemnych
    szczypta sezamu
    1 łyżeczka ostrej papryki KAMIS
    sól
    pieprz

    Do podania:
    ugotowany na sypko ryż
    cząstki cytryny lub limonki

    Wykonanie:
    Umyj i pokrój kurczaka w kostkę lub niewielkie paski wielkości jednego kęsa. Pokrojonego kurczaka włóż do miski, dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 4 łyżki sosu sojowego i dobrze wymieszaj. Odstaw na co najmniej pół godziny, żeby kurczak zdążył się zamarynować.
    W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: ugotuj ryż, pokrój dymkę w półplasterki, posiekaj papryczkę chili i szczypiorek. Posiekaj nożem orzeszki ziemne na mniejsze kawałki.
    Na patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzej dwie łyżki oliwy i smaż na niej kawałki kurczaka przez około cztery minuty, aż do zrumienienia. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i papryczkę. Smaż całość przez dwie minuty. Wlej na patelnię 4 łyżki wody, 4 łyżki sosu sojowego i dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając, doprowadź płyn do wrzenia. Wówczas powinien zgęstnieć i przybrać postać kleistego sosu, oklejającego kawałku kurczaka. Jeżeli jest zbyt rzadki, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.
    Podgrzewaj całość jeszcze przez około dwie minuty po czym wykładaj na talerze. Posyp posiekanymi orzechami, szczypiorkiem i sezamem. Podawaj z ryżem i cząstkami cytryny lub limonki do skropienia dania.

    truskawkiwwielkimmiescie@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  34. Jeżeli jednak koniecznie uprze się na co na słodko, zaproponuję mu:
    Deser na zimno z kakaowych naleśników, serka mascarpone i czerwonych pomarańczy

    Naleśniki:
    pół szklanki mleka
    pół szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    olej do smażenia

    Wszystkie składniki (oprócz oleju) dokładnie miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie, należy odstawić je na około piętnaście minut do lodówki. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię wylewamy kilka kropel oleju i smażymy naleśniki. Odstawiamy je do wystudzenia.

    Deser:
    4 naleśniki z powyższego przepisu
    1 czerwona pomarańcza
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    szczypta cynamonu KAMIS

    Każdy z wystudzonych naleśników zwijamy w rulon i kroimy w poprzek na paski.
    Serek mascarpone miksujemy przez ok. 30 sekund z cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Obieramy pomarańczę, delikatnie oczyszczamy miąższ z błonek i kroimy go w niewielką kostkę.

    Wypełniamy pucharki: na spód wkładamy paski z jednego naleśnika, zalewamy jedną czwartą masy serowej, następnie układamy paski z kolejnego naleśnika, znów zalewamy jedną czwartą masy serowej i na wierzchu układamy pomarańcze. Deser można dodatkowo posypać cynamonem oraz kakao. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  35. Tort brzoskwiniowy z kremem z białej czekolady

    Składniki:
    5 jaj,
    ¾ szklanki mąki tortowej,
    ¾ szklanki cukru,
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
    puszka brzoskwiń,
    300 g białej czekolady,
    600g śmietany 36%,
    przyprawa do dań słodkich Kamis
    dżem z czarnej porzeczki,

    Etapy przygotowania:
    Biszkopt:
    • Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, po czym stopniowo dosypujemy cukier.
    • Do ubitej piany dodajemy pojedynczo żółtka, po każdym dodaniu dokładnie miksując.
    • Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy.
    • Do masy dodajemy po łyżce mąki i delikatnie dodajemy do ciasta.
    • Ciasto wykładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej pergaminem.
    • Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 35 minut.
    • Upieczony biszkopt studzimy w formie, a następnie nożykiem oddzielamy ciasto od obręczy.

    Krem:
    • Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i następnie studzimy.
    • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej przestudzoną czekoladę i całość miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy przyprawę do dań słodkich Kamis i krótko miksujemy.
    • Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Część połówek kroimy w kostkę, a resztę zostawiamy do dekoracji.

    Składanie tortu:
    • Przestudzony biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części.
    • Na paterze układamy pierwszy blat, który nasączamy mieszaniną wody i soku spod brzoskwiń. Następnie smarujemy blat częścią dżemu z czarnej porzeczki i 1/3 masy śmietanowo czekoladowej z dodatkiem pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Całość przykrywamy drugim blatem i postępujemy dokładnie tak samo.
    • Ostatni, trzeci blat nasączamy, smarujemy odłożoną wcześniej masą bez kawałków brzoskwiń. Masą smarujemy również boki. Tak powstały tort jest gotowy do dekoracji. W moim przypadku siekanymi orzechami po bokach i plasterkami brzoskwiń i orzechami na wierzchu.

    Smacznego :)

    mail: ancymonek@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  36. A ja dla odmiany zaproponuję coś nie słodkiego czyli: luksusowe paszteciki z drobiu

    Na 20 porcji:
    1 kg udek kurczaka
    1 kg udźca z indyka
    1/2 kg wątróbek drobiowych
    2 marchewki
    pietruszka
    10 dag suszonych grzybów
    kajzerka
    liść laurowy Kamis
    po kilka ziaren ziela angielskiego Kamis i pieprzu Kamis
    4 jajka
    1/2 szklanki śmietany 36%
    15 ml winiaku
    sól ziołowa Kamis
    pieprz Kamis
    imbir Kamis
    gałka muszkatołowa Kamis
    natka pietruszki i szczypiorek do dekoracji

    Mięsa (bez wątróbek), warzywa, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz cały) i namoczone grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości (aby cała woda odparowała). Pod koniec dodać oczyszczone wątróbki. Ostudzić. Mięso obrać z kości, razem z namoczoną i odciśniętą kajzerką i warzywami przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać jajka, śmietanę, winiak, przyprawić solą. pieprzem, imbirem i gałką. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonych i posypanych tartą bułką foremek, przykryć folią aluminiową i piec ok. 50 min w temp 180 st.C. Po ostudzeniu udekorować listkami wyciętymi z pietruszki i szczypiorem.
    Smacznego!


    pswiba@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  37. Na kolację Walentynkową polecam pyszną waniliową panna cottę z pieczoną w wanilii gruszką:

    Waniliowa panna cotta:
    • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
    • 1 laska wanilii Kamis
    • 250 ml śmietanki kremówki
    • 250 ml pełnotłustego (3,2%) mleka
    • 4 łyżki cukru

    Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnuszka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier oraz ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (można wcześniej namoczyć, ale niekoniecznie). Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Masę wlać do 4 foremek i po przestudzeniu wstawić na około 12 h do lodówki.

    Pieczone w wanilii gruszki:
    • 4 dojrzałe gruszki
    • sok z 1 cytryny
    • laska wanilii Kamis
    • 4 łyżki cukru

    Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

    Schłodzoną panną cottę wyjąć z foremek, ułożyć na talerzu, obok podać ciepłą pieczoną gruszkę. Całość posypać przyprawą do dań słodkich Kamis.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń