środa, 12 lutego 2014

Dietetyczny murzynek z konfitura

Murzynek w wersji dietetycznej dla głodnych słodkości na diecie. Wystarczy użyć mąki z pełnego przemiału, ominąć dodatek żółtek, cukru mimo do otrzymamy pyszne, zdrowe ciasto, jak prawdziwy murzynek. Przepis z forum diety mm . 



Dietetyczny murzynek z konfiturą 
  • 2 szklanki maki pp (dałam  pszenna typ 1850 graham )
  • 4 łyżki fruktozy 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sody
  •  łyżeczka ekstraktu  waniliowego
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 1 szklanka maślanki do 1,5%
  • 1/3 mleka szklanki do 1,5% 
  • 2 białka 
  • konfitur lub dżem  słodzony fruktozą


Ubić na sztywną piane białka z fruktozą, dodać maślankę i mleko oraz resztę składników. wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do niewielkiej blaszki, np Małej keksówki i piec w temp. 180 stopniach przez ok.25-30 minut.
Wyjąć ciasto i zostawić do wystygnięcia Następnie przeciąć wzdłuż na pół lub na 3 części i przełożyć konfitura. Po przełożeniu ciasto owijamy folią aluminiową i zostawiamy na noc, ale można także jeść od razu.


7 komentarzy:

  1. I ja jeszcze muszę zastąpić kakao karobem i będzie cacy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis aż mi się zachciało słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham wszelkie murzynki! nawet te dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to dietetyczne jak tam dwie szklanki maki pszennej sa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę czytać ze zrozumieniem, to nie jest mąka pszenna biała tylko mąka z pełnego przemiału, a więc 100 razy zdrowsza od białej pszennej typ 500 czy 550.

      Usuń
  5. Ile to ma kalorii bo tak to bez sensu...

    OdpowiedzUsuń