piątek, 31 stycznia 2014

Zupa pomidorowo-porowa - montignac

Szybka warzywna zupa z lekkim pazurem po dodaniu ostrego składnika. Zima rozgrzeje, wzmocni organizm o witamy, nie odbije się w biodrach ani brzuszku. Idealna zarówno dla tych an diecie jak i pozostałych. Inspiracją był przepis z książki "Montiniak dla kobiet". Porcja na 4 osoby.



Zupa pomidorowo-porowa
  • 1 duży por 
  • czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki albo szklanka domowej passaty
  • łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki pasty chilli lub sambal oelek (albo chili w proszku)
  • sól 
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki


Pora dokładnie umyc, pokroić w krążki. Cebule drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę. W garnku podgrzac bulion. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pora razem z cebulą. Dusimy przez 5 minut mieszając. Dodać paprykę i czosnek. Po kolejnych 5 minutach przełożyć całość do garnka z bulionem. Dodać pomidory z puszki albo passate, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec doprawić chilli. Na talerzu posypać natką.

7 komentarzy:

  1. Interesująca :) Muszę koniecznie ją wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, jestem straszna maniaczką pomidorowej, a w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji jej spróbować. Naprawdę mnei zainteresował ten przepis, chętnie więc wypróbuję:), Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka apetyczna zupa! Uwielbiam pomidorową

    OdpowiedzUsuń
  4. Pora swietnie zastepuje makaron. Dodalam ugotowanego kurczaka bo zostal mi z rosolu. Swietna zupka

    OdpowiedzUsuń