piątek, 17 stycznia 2014

Warzywny przekładaniec z kotletami z indyka - montignac

Dzisiaj przykład na dietetyczną kuchnię w męskim wydaniu, czyli góra zieleniny i kotlety z indyka. Można? można... kolorowo, pysznie i zdrowo. Przy okazji przez przypadek mężowi wyszedł obiad zgodny z dietą Montignaca. Taki obiad mogę jeść codziennie, nic więcej mi nie potrzeba. A wy?




Warzywny przekładaniec z kotletami z indyka
  • 500 g mięsa mielonego indyczego
  • białko jajka
  • łyżka musztardy Dijon
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • sol
  • papryka słodka i ostra do smaku
  • natka pietruszki
warzywa:
  • sałata lodowa
  • papryka
  • ogórek
  • pomidor
sos jogurtowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki mięty
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • ząbek czosnku



Cebule drobno posiekać, dodać do mięsa razem z przeciśniętym czosnkiem. Wymieszać mięso na jednolitą masę z białkiem jajka, musztardą, pieprzem, posiekaną natką, dodać sol i papryki do smaku. Uformować kotlety. Rozgrzać grill elektryczny, grillować na rumiano przez kilka minut.
Pokroić sałatę lodową, ogórka, pomidora i paprykę na plasterki. Zrobić sos jogurtowy mieszając ze sobą jogurt, miętę, oregano i przeciśnięty czosnek.  
Na talerzu ułożyć w piramidkę na zmianę kotleciki i warzywa, polewając wszystko sosem jogurtowym. 


4 komentarze: