niedziela, 26 stycznia 2014

Surówka z rzepy

Prosta szybka i zdrowa surówka z białej rzepy, tak niedocenianego warzywa w okresie zimowym, a które jest bogatym źródłem witaminy PP, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Działa moczopędnie, bakteriobójczo i wzmacniająco.



Surówka z białej rzepy
  • biała rzepa
  • papryka czerwona
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • ogórek zielony
  • natka pietruszki
sos:
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny


Rzepę zetrzeć na tarce a grubych oczkach. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Pekinkę poszatkować. Zrobić sos z wymieszania wszystkich składników, połączyć z sałatką, wymieszać. Dodać posiekaną natkę.  


3 komentarze:

  1. Też robię różne surówki z dodatkiem rzepy. W zimie bardzo smakują takie witaminki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten motyw z metrem :)

    OdpowiedzUsuń