sobota, 11 stycznia 2014

Sałatka z kuskusa

Danie wprost ekspresowe do przygotowania i proste, bo wykorzystać do niego możemy to co akurat jest w lodówce. Kaszy kuskus nie trzeba gotować, a jedynie wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem. Resztę wystarczy pokroić, wszystko wymieszać i gotowe. Taki kuskus to dobry pomysł na szybką przekąskę, czy posiłek w pudełku do pracy. 



Sałatka z kuskusa
  • 150 g kaszy kuskus
  • 120 g fety
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • świeże liście szpinaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • szklanka bulionu warzywnego 
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii


Kaszę kuskus razem z liśćmi szpinaku wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawić na kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie wymieszać widelcem i poczekać aż przestygnie. Paprykę, pomidory i fetę pokroić w kostkę. Dodać do kuskusa wymieszać. Doprawić pieprzem, ziołami.




5 komentarzy:

  1. Lubię, takie kolorowe ekspresowe smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze robię podobną, ale z fetą i szpinakiem muszę wypróbować :) może właśnie dziś, zaraz :)
    Sesil

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kuskus więc i ta sałatka bardzo mi przypadła do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię sałatki z dodatkiem kaszy kuskus do pracy, bo smakują również świetnie na zimno. Twój pomysł na dodanie szpinaku bardzo mi się podoba :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię sałatkę z kuskusa, jest prosta i szybka w przygotowaniu.:)
    Czasami robię sobie do pracy :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń