sobota, 30 listopada 2013

Miseczki musli z owocami

Zdrowe śniadanie.. ile razy się zastanawiamy jakie powinno być. Mi zdrowe śniadanie kojarzy się niezmiennie z płatkami owsianymi zalanymi mlekiem, którego to śniadanie niestety nie cierpię. Ale, od czego jest kulinarna wyobraźnia? Pomyślałam ze moje znienawidzone płatki można zamienić na pyszne śniadanie w postaci chrupiącego musli z owocami. Ale żeby nie było tak prosto postanowiłam ulepić z nich miseczki, do których można włożyć owoce. I co czy teraz nie lepiej i smaczniej? To jest idealne śniadanie.  


Konkurs wygraj książkę Moje wypieki i desery

Kto jej nie kocha? Kto jej nie zna? Chyba nie ma takiej osoby. W końcu to najlepsza polska blogerka, jej przepisy maja już range międzynarodową i nie ma chyba w Polsce domu, w którym by się chociaż raz nie zrobiło jakiejś słodkości z jej przepisu. Pięknie piecze, pięknie fotografuje.. Dorota Świątkowska autorka bloga Moje wypieki. Niedawno wyszła jej druga książka „Moje wypieki i desery”. A ze święta tuż tuż, każdy już pewnie szuka pomysłów, czym obdarować najbliższych... dlatego wychodząc wam naprzeciw proponuje konkurs, w którym można wygrać dla siebie albo dla bliskiej sobie osoby jej książkę z cudownymi wypiekami. 



piątek, 29 listopada 2013

Kotlety z ryżu

To jedno z popisowych dan mojego męża. Robi je zawsze, kiedy ja nie mam czasu na przygotowanie obiadu albo kiedy w lodówce hula tylko wiatr. Jest tanie, sycące, proste i idealne dla wegetarian i na piątkowy obiad. Polecam te alternatywę domowych kotletów, szczególnie z sosem pomidorowym. 


czwartek, 28 listopada 2013

Placek ziemniaczany zapiekany jak z Osła

Czy każdy placek ziemniaczany musi być tradycyjnie z cukrem albo sosem? Czy można podać inaczej? Pewnie, ja zrobiłam zapiekankę z placka z dodatkami, do której możecie wykorzystać akurat to, co macie w lodowce. Taki ziemniaczany torcik, który wierzcie mi naprawdę był syty i pysznie smakował. Inspiracją była wizyta w barze wegetariańskim Złoty Osioł.


środa, 27 listopada 2013

Konkurs - smakowite prezenty

Święta tuż tuż, każdy już pewnie szuka pomysłów, czym obdarować najbliższych... dlatego wychodząc wam naprzeciw proponuje ekspresowy konkurs, w którym można wygrać dla siebie albo dla bliskiej sobie osoby książkę, w której znajdziecie mnóstwo pomysłów na smakowite prezenty, zarówno słodkie jak słone.

Książka autorstwa Sigrid Vebert to kopalnia wiedzy, kreatywności i smaku i cudownych zdjęć. Polecam.

wtorek, 26 listopada 2013

Kanapka z klopsikami i piwnym sosem

Jak myślicie co pasuje do piwa i dobrego meczu? ... aczkolwiek tego ostatniego jak na lekarstwo, wiec może lepiej kibicowaniu skokom narciarskim? co wtedy najchętniej byście przegryźli by dać upust emocjom? Myślę, ze domowy fastfood, pyszna kanapka z klopsikami w pikantnym, piwnym sosie chyba by wystarczyła. Co wy na to? Apetyczna, prawda? Zapraszam.




poniedziałek, 25 listopada 2013

Poziom 511 czy było pysznie?

Ostatnią niedziele dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie i akcji Blogerzy smakują  mieliśmy okazje zjeść pyszny obiad w restauracji Hotelu&Spa Poziom 511 w Ogrodzieńcu. Była to już moja druga wizyta w tym miejscu, bo jak może pamiętacie wiosna odbył się tam półfinał konkursu Blogerchef, w którym miałam przyjemność brać udział, spędzając w tym hotelu bardzo miły weekend.

niedziela, 24 listopada 2013

Siekane kotleciki z kurczaka

To danie sprawdza sie zawsze, gdy brak pomysłu na obiad, przy niewielkiej ilości składników, jakie mamy w lodowce można wyczarować smaczny i szybki obiad. Wystarczy mieć pierś z kurczaka i kilka dodatków, jakich to zależy od tego, co jest w lodowce. A nadaje sie wszystko pieczarki, papryka, oliwki, kukurydza, cukinia, pomidory suszone i co tylko wam przyjdzie do głowy. Sprawdza się zawsze na zimno i ciepłu, również do kanapek. Te kotleciki są u nas najczęstszym daniem. Polecam.


sobota, 23 listopada 2013

Wątróbka z jabłkami w winie

Wątróbka po raz kolejny. Tym razem w odsłonie jesiennej z jabłkami i winem. Smażona w ten sposób to idealne danie na obiad lub kolację. Delikatna, przesiąknięta aromatami wina i kwaskowatych jabłek podana z ciemnym chlebem i lampka wina to miły akcent na jesienny posiłek. Życzę smacznego.


piątek, 22 listopada 2013

Kluski śląskie białe i szare

Ja wiem ze kluski w Polsce potrafią zrobić wszyscy, ale czy wszyscy dobrze umieją zrobić prawdziwe śląskie kluski białe a szczególnie szare, które są już mniej popularne? Dlatego postanowiłam krok po kroku opisać i pokazać jak przyrządzić te dwa rodzaje klusek. Mam nadzieję, że niejednej pani domu się te wpisy przydadzą. Dodam że kluski i to oba rodzaje zostały przygotowane przez męża.

środa, 20 listopada 2013

Brownie z masą krówkową

Macie ochotę na chwileczkę zapomnienia, na chwileczkę rozpusty? Jeśli tak to polecam upiec to ciasto. Wilgotne brownie z wypływającym karmelem to niezwykła przyjemność dla ciała i ducha. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, może wam się wydawać ze jest nieupieczone, ale takie ma być, wilgotne, jakby to był zakalec, klejące się i o to właśnie chodzi. Kolejna odsłona brownie - boska. Przepis Roxany. Ona co prawda użyła do środka cukierków z płynnym karmelem, ale u nas tego typu cukierki są niedostępne, a inne które próbowałam się nie nadawały dlatego zamieniłam je na masę krówkową.

A przy okazji polecam brownie chilli, banana split, kawowe, piernikowe, z masłem orzechowym, z piankami.  

wtorek, 19 listopada 2013

Zupa krewetkowa Tom Yum

Lubicie kuchnie azjatycką tajską? Ja tak i gdy mam możliwość próbować jej w restauracjach to chętnie wybieram tajskie dania. W domu natomiast staram się je odtwarzać, modyfikować na swój smak, biorąc pod uwagę możliwość dostępnych składników. Zresztą obecnie można dostać już prawie wszystko, a sama zupa nie wymaga karkołomnych, egzotycznych zakupów dlatego ją zrobiłam. Zupa Tom Yum jest prawdopodobnie najbardziej znaną tajską potrawą, a istnieje jej tyle wersji ile w polskich domach pomidorowych. Ja poniżej przedstawiam jedną z bardziej popularnych i najsmaczniejszych wersji. Jako pierwowzór wykorzystałam przepis Rasy.  



niedziela, 17 listopada 2013

Bigos domowy

Nie wiem czy was zaskoczę czy nie, ale to jest mój pierwszy własnoręcznie zrobiony bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, tym razem postanowiłam zrobić go sama, wykorzystując swoją domową, kiszoną kapustę i przepis, który znalazłam w książce kucharskiej sprzed lat Zofii Zawistowskiej pod nazwą bigos myśliwski. Zmodyfikowałam go o dodanie kilku elementów i mowie wam wyszedł boski. Jednak polska kuchnia to jest to.


sobota, 16 listopada 2013

Pasta z wątróbki drobiowej

Jakie macie zdanie o wątróbce drobiowej? Lubicie czy raczej omijacie szerokim lukiem? Myślę, ze wątróbka często w naszej kuchni jest traktowana po macoszemu, najczęściej smażona z cebulka i tyle. A tymczasem może być np. świetnym materiałem na pastę do chleba i dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada rarytas. No może nie taki jak z gęsiej wątróbki, ale i tak was zachwyci.
Miseczkę, która widzicie na zdjęciu mój mąż spałaszował w ciągu 2 dni, tak mu ta pasta przypadła do gustu i upomina się o kolejną.

czwartek, 14 listopada 2013

Domowa przyprawa do piernika

Do tej pory przyprawę do piernika kupowałam gotową, ale zachęcona wpisami o przyprawie zrobionej domowym sposobem i po przeczytaniu składu kilku gotowych przypraw postanowiłam ją w końcu zrobić. Tym bardziej ze niestety w gotowych mieszankach czają się na nas rożne niespodzianki, które się raczej w takiej przyprawie nie powinny znaleźć jak od mąka, cukier, kakao, gorczyca, majeranek a nawet maltodekstryna. I co, zachęciłam was do zrobienia swojej, aromatycznej, zdrowej, domowej przyprawy, od której dom w święta będzie pachniał pysznymi świętami?


środa, 13 listopada 2013

Piernik dojrzewający ciasto

Czy ciasto na piernik staropolski gotowe? Uwaga to prawie ostatni moment. Na spóźnialskich czekamy jeszcze tylko do Mikołajków.
Piernik jak sami wiecie to nieodzowny element świąt. Bez jego zapachu, zapachu przypraw korzennych chyba nikt nie wyobraża sobie prawdziwej Wigilii, prawdziwego Bożego Narodzenia. Dlatego zrobienie tego piernika i czas oczekiwania na niego to jeden z najmilszych, świątecznych elementów. Serdecznie namawiam, by pojawił się w tym dniu na każdym polskim stole.
A czy wiecie że w okresie staropolskim odpowiednio zabezpieczone ciasto na piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz?
Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska.

wtorek, 12 listopada 2013

Chleb z garnka

Czy i wam się zdarza zapomnieć kupić chleb na wolny dzień, gdy wszystkie sklepy są zamknięte? I co zrobić, gdy głód wkrótce zajrzy nam w oczy, a dziatki płaczące będą się domagały świeżej pajdy chleba? Jest na to sposób wystarczy zrobić najprostszy chleb na świecie, chleb z garnka. Jeśli mamy w domu mąkę i drożdże suszone to brak chleba nam już nie dokuczy. Dla mnie jest to zawsze awaryjny przepis. Źródło.


poniedziałek, 11 listopada 2013

Nadziewany mięsem zapiekany kalafior

Dzisiaj dwa kulinarne święta, dzień rogali marcińskich i dzień gęsiny. Niestety u mnie brak zarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące, jednogarnkowe, niewymagające dużo czasu, umiejętności i uwagi. Polecam.



niedziela, 10 listopada 2013

Ciasto włoskie z dyni - torta di zucca

Obiecane ciasto sprzed tygodnia, jako ostatni dyniowy przepis w tym roku. To włoskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne, wilgotne i szybko znika. Dla niezdecydowanych dodam ze nie smakuje dyniowo, ale marchewkowo z nuta cytryny. Przepis z ulotki Tesco w wykonaniu Roberta Makłowicza. Bardzo, bardzo udana wersja.


czwartek, 7 listopada 2013

Karczek z pończochy

Pora na domową wędlinę, czyli wiem, co jem. Po raz kolejny wykorzystałam sprawdzony wcześniej wielokrotnie przepis na schab z pończochy. Tym razem jednak do pończochy trafił karczek, jako przedświąteczna próba tego mięsa.  Jak widzicie wyszedł piękny, różowy z lekkim tłuszczykiem, podsuszony kawał pysznego mięska, domowej wędliny. Sposób się sprawdza, dlatego polecam, ryzykujcie i róbcie.


środa, 6 listopada 2013

Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem

Jak zutylizować wolną i zalegającą w szafce puszkę z masą krówkową? Ano najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami, który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało tak jak mi. Polecam.



poniedziałek, 4 listopada 2013

Tarta chilli con carne

Czy lubicie chilli con carne? My bardzo i staram się robić je różne wersje. Wcześniej pokazywałam wam chilli w tortilli, chilli w paprykach, a dzisiaj mam dla was tarte z chilli. To chyba nasza ulubiona wersja, bo robiona już wiele razy. Zapraszam, bo wbrew pozorom jest prosta w wykonaniu i zaskoczy nie tylko domowników, ale i gości. 


niedziela, 3 listopada 2013

Drożdżowe bułki z sałatką grecką

Pomysł na nietypowe bułki z nadzieniem jak sałatka grecka. Idealne na przekąskę, na kolacje, na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Samo ciasto jest idealne na wykorzystanie je na samoistne bułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło to przepis Roxany.


sobota, 2 listopada 2013

Muffinki bananowo-dyniowe z nutella

Pomalutku kończymy nasze tegoroczne spotkanie z dynia. Co prawda zostało mi jeszcze trochę nadzienia z dyni po tym jak mąż ja artystycznie wyciął na dekoracje przed dom na Halloween, wiec pewnie jeszcze coś się z tej dyni pojawi. A na razie zapraszam was na dyniowe muffinki z dodatkiem bananów i nutelli. Myślę, ze takie połączenie niejednego smakosza słodkich wypieków zadowoli. Przepis z którego korzystałam zmieniłam o dodatek nutelli i otoczkę z cukru.  Źródło