sobota, 29 czerwca 2013

Bułeczki z truskawkami

Delikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z serka i truskawek to idealny letni wypiek, na słodkie popołudnie. Proste w wykonaniu nie stworzą wam wielkiego problemu a mogą miel zaskoczyć domowników i gości  na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie dziecka również się sprawdza. Przepis z tej strony.  


piątek, 28 czerwca 2013

Kotlety w piwie z liściem

Dobry kotlet nie jest zły  prawda? Ale ile można jeść schabowe? Dlatego tym razem mięso na kotlety schabowe posłużyło mi do zrobienia pysznych bitek w piwie, fikuśnie ozdobionych liściem laurowym. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu i smaczna. Przekonajcie się sami. 


czwartek, 27 czerwca 2013

Dorada z grilla lekko tajska

Dorady jakiś czas temu zobaczyłam na blogu u Eweliny, były w ofercie pewnego popularnego sklepu, a jako ze nie miałam okazji jeść wcześniej tej ryby to postanowiłam ją kupić. Spodobał mi się pomysł zrobienia jej na grillu i wykorzystując tajskie elementy kuchni zrobiłam lekko pikantną rybę. Zobaczcie zresztą sami.

środa, 26 czerwca 2013

Konkurs z Dafi

Dawno nie było żadnego konkursu, tak więc zapraszam Was dzisiaj do konkursu z firmą Dafi, producentem urządzeń filtrujących i próżniowych, które w kuchni przydają się na każdym kroku.
Wierzcie mi od pół roku filtruje wodę taki oto czajnikiem, który możecie wygrać i wiem ze to był bardzo dobry wybór. Od tej pory nie mam problemu kamienia w czajniku elektrycznym, a kiedyś musiałam, co dwa tygodnie go odkamieniać. Teraz pijemy wodę czystą, zdrową, aromatyczną kawę i herbatę.

Nagroda jest co prawda jedna ale myślę ze satysfakcjonująca. Czajnik jest w kolorze białym. 


Waszym zadaniem konkursowym:
- będzie przygotowanie napoju, deseru, ciasta, zupy, dania głównego do którego użylibyście przefiltrowanej wody. Następnie zróbcie zdjęcie waszego dania i przyślijcie na mail bernika@o2.pl albo umieszczajcie je bezpośrednio na FB bloga. Z wszystkich przysłanych zgłoszeń utworze galerie na FB i wybiorę osobę, do których trafi nagroda. Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg).
- i będzie mi miło jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik;

Konkurs trwa od 26 czerwca do 14 lipca.

Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga i FB w dniu 15.07.2013. Nagroda zostanie wysłana zaraz po akcji. Zapraszam bo warto.

Dzbanek Astra Unimax EI
Filtr dzbankowy ASTRA Unimax o pojemności całkowitej 3,0 l. (pojemności wody przefiltrowanej ok.1,5 l.) z cyfrowym wskaźnikiem wymiany wkładu jest doskonałym sposobem otrzymywania czystej wody, pozbawionej chloru, metali ciężkich (np. ołów , miedź) i in. szkodliwych substancji. Wystarczy nalać wodę z kranu do dzbanka i odczekać kilka minut, aż woda się przefiltruje.

Ten wkład przeznaczony jest dla osób, które chętnie gotują oraz posiadają rodzinę, przez co częściej sięgają po wodę. Z myślą o nich stworzyliśmy wkład skutecznie filtrujący 150-200l wody.



Dzięki filtrowi dzbankowemu DAFI woda dostarczana do Twojego gospodarstwa domowego będzie doskonale nadawać się nie tylko do gorących i zimnych napojów (herbat, kompotów) , ale również do przygotowania posiłków dla całej rodziny (szczególnie mlek i kasz dla małych dzieci) kostek lodu, itp.
Systemy filtrujące marki DAFI posiadają:
ATEST PZH
POZYTYWNĄ OPINIĘ INSTYTUTU MATKI I DZIECKA
NIEMIECKI CERTYFIKAT LGA


wtorek, 25 czerwca 2013

Moje lodowe partfait

Parfait to mrożony deser składający się z kremu, owoców. Ja postanowiłam zrobić swoją szybką wersje używając go co miałam akurat w domu. Proporcje i to co dajemy do środka każdy niech da wg siebie. Ograniczyć może was tylko fantazja. Takie słoiczki są świetne na piknik pod warunkiem ze nie ma w nich lodów. Wtedy warto dać dużo owoców, budyniu, kremu, śmietany, bakalii. Polecam. 


niedziela, 23 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami - proste a pyszne

Nie zawsze trzeba szukać skomplikowanych przepisów i receptur. Czasami to, co najprostsze jest najlepsze. Tak jest z tym ciastem to idealna pochwala prostoty. Lekki biszkopt uwieńczony zatopionymi w nim truskawkami wprost ze starego zeszytu z przepisami. Ot i cała filozofia.

sobota, 22 czerwca 2013

Chłodnik litewski

Na takie upały, jakie zaserwował nam tegoroczny czerwiec najlepsza jest jedyna w swoim rodzaju zupa, czyli chłodnik, z mojej ulubionego letniego warzywa czyli botwinki, szczególnie, że botwinka niedługo się skończy, wiec trzeba korzystać póki jest.
Ten chłodnik jest tak prosty, ze można go robić z zamkniętymi oczami, a proporcje zmieniać wg siebie. Jest delikatniejszy w smaku od poprzedniego chłodnika ze względu na brak czosnku i ogórków kiszonych. I czyż może być piękniejszy kolor na polskim stole?


piątek, 21 czerwca 2013

Tort bolognese

Makaron w formie tortu czemu nie? Zamiast tradycyjnie podanego makaronu spaghetti albo bucatini obiad można sobie urozmaicić podając go w nietypowy sposób jako zapiekany tort. Myślę ze taka forma zapiekanki niejednego zachęci do takiego obiadu. Polecam, bo jest to fajna odmiana bolognese, mimo iż wiem ze nie jest to klasyczny sos jaki robią Włosi, ale dla mnie najlepszy takie domowy, szybki i łatwy. Polecam.


wtorek, 18 czerwca 2013

Roladki z piersi kurczaka na szparagowym dywanie

Zeszły weekend spędziłam w Warszawie na konkursie kulinarnym zorganizowanym przez firmę Unilever - Knorr z okazji 175 lecia tej marki. Spośród wszystkich zgłoszeń zostało wybranych 30 przepisów, których autorzy zostali zaproszeni  do wspólnego konkursowego gotowania, a jedna z osób miała szanse wygrać wycieczkę - kurs gotowania we Włoszech. Mi się to nie udało, ale sam weekend był wspaniałym przeżyciem, z  którego wkrótce zresztą opublikuje relacje, a gotowanie pod okiem jurorów, których znacie z reklam Knorra było niezłą frajdą i stresem. Dlatego przedstawiam wam przepis, który wysłałam na konkurs. Warunkiem było użycie produktu marki Knorr. Oczywiście wy nie musicie go wykorzystywać, możecie mięso zamarynować po swojemu, akurat ten element w przepisie nie jest niezbędny. Zapraszam. 



poniedziałek, 17 czerwca 2013

Papanasi pączki z musem truskawkowym

Co prawda to nie jest pora na pączki, ale czy zawsze musi być odpowiednia pora, a może warto spełniać zachcianki swoje i swoich bliskich bez odpowiedniej pory. Tak tez było tym razem, kupiłam pyszne truskawki i postanowiłam zamiast ciasta greckie pączki z musem truskawkowym. Nazywają się papanasi, są z sera i składają się z pączka z dziurką, śmietany i czapeczki. A jeśli dodamy do tego pyszny mus truskawkowy to jest najcudowniejsze niebo w gębie. Przepis z miesięcznika Smaki zycia. Wyszło 16 sztuk.


piątek, 14 czerwca 2013

Lumaconi z sosem grzybowym i szparagami

Sezon na szparagi niedługo się skończy, wiec trzeba go wykorzystać maksymalnie, a ze w lodowce zalegały i mrożone grzyby z jesiennych zbiorów mojego męża postanowiłam je wykorzystać i przygotować makaron z nimi i szparagami. Użyłam makaronu lumaconi bo to są takie fajne male koszyczki które super nadziewają się sosem. I wyszło całkiem przyjemne pyszne danie, do tego szybkie i nieskomplikowane. Polecam


czwartek, 13 czerwca 2013

Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

To jest najlepszy placek, jaki zrobiłam i wcale się nie chwale, ja po prostu mam talent:) Sezon truskawkowy w pełni wiec musiałam zrobić z nimi ciasto. I wyszło obłędne. Nie dość ze jest proste w wykonaniu, tanie to idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi. Źródło


środa, 12 czerwca 2013

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne czy ktoś ich nie lubi? U nas pojawiają się w pierwszych dniach czerwca, gdy tylko na straganach są dostępne ogórki gruntowe. Przepis, wg którego robię należy do mamy, dopracowała go tak ze żadne inne nam już nie smakują. Myślę ze na wpływ smaku ogórków ma dodatek papryki ostrej i rozgniecionej gorczycy. Ogórki stoją na parapecie i czekają na spałaszowanie, ale wystarczy kilka dni i trzeba robić nowe. No bo kto ich nie kocha?



niedziela, 9 czerwca 2013

Placuszki botwinki i fety

Czerwiec to dla mnie raj nowalijkowy, wśród których króluje botwinka. Ale ile można jeść z niej chłodniki, dlatego postanowiłam zrobić z niej coś innego. Wykorzystałam przepis, który bardzo często robię na placuszki z kurczaka i w zamian postanowiłam zrobić je z botwinki. Bałam się ze surowa botwinka może nie zdarzy zmięknąć szczególnie łodyżki, ale nic z tego, wyszły idealne. Po pierwsze jest to danie szybkie, tanie i sezonowe, a do tego z sosem jogurtowym wyjątkowo pyszne i sycące, idealne na lunch czy przekąskę. Przepis dodaje do akcji Malta Festival Poznań.


sobota, 8 czerwca 2013

Bucatini z pesto i szparagami

Trwa sezon na szparagi i grzechem byłoby nie skorzystać z ich dobrodziejstwa. Do tego udało mi się kupić na targu świeży szpinak i to nie sklepowy tylko wiązkę pięknych liści. Postanowiłam wykorzystać te sezonowe warzywa do zrobienia pysznego dania z makaronem bucatini. Nie dość ze jest to danie pyszne, aromatyczne to jeszcze bardzo proste i tanie. Idealne zarówno na obiad jak i na letnia kolacje. Porcja na 3 osoby. Polecam. 


czwartek, 6 czerwca 2013

Bananowy chlebek z truskawkami i rabarbarem

Bananowy chlebek, czyli banana bread to jest ciasto dla mnie niezawodne. Ma tyle odmian ile tylko można sobie zamarzyć. Tym razem postanowiłam wykorzystać sezon na rabarbar i pierwsze rodzime truskawki. Ciasto jest na tyle fenomenalne ze można wykorzystać do niego każde owoce a baza jest tylko mocno dojrzały banan. Jest wilgotne, soczyste i aromatyczne. Sprawdza się lepiej niż nasze babki. I jest super proste. Polecam także inne chlebki: dyniowy, z masłem orzechowym, ananasowyŹródło


środa, 5 czerwca 2013

Pomaranczowa ekspresowa wolowina

Szybka chińszczyzna to jest pomysł na obiad, gdy nie ma się żadnego innego lub gdy brak  czasu. Mi wystarczyło 30 minut, kawałek mięsa, pomarańcze, papryka i powstało szybkie i aromatyczne danie. Myślę, ze przy odrobienie dobrej woli każdy może sobie takie cudo wyczarować. Smacznego.



poniedziałek, 3 czerwca 2013

Sałatka ziemniaczana wiosenna

Gdy nadchodzą cieplejsze dni a z nimi okazja do robienia grilla często dodatkiem do mięsa jest u nas ta sałatka ziemniaczana. Prosta szybka, pyszna. Wystarczy trochę ziemniaków, nowalijki, dobry sos na bazie musztardy i gotowe. Oczywiście można sałatkę modyfikować dodając np seler naciowy albo wysmażony boczek dla większych łasuchów. Polecam.


niedziela, 2 czerwca 2013

Feta marynowana w pomidorach i ziołach

Dla mnie jest to idealna przekąska, gdy nadchodzą cieple dni, aczkolwiek w tym roku pogoda jest kapryśna i tych dni jest raczej mało. Ale mimo to musiałam zrobić, bo ta przekąska kusi mnie zawsze i kusiła od dawna. Jest prosta, nieskomplikowana, wystarczy dobra feta - niestety nie ta polska, bo się rozwarstwia a chodzi oto żeby łatwo ja pokroić w kostkę – do tego zioła, przyprawy, suszone pomidory i dobry olej lub oliwa z oliwek. I 24 h niecierpliwości, żeby moc się nią rozkoszować. Pewnie gdyby nie rodzina zjadłabym cały słoiczek na raz. Dlatego polecam na każdą okazje, na piknik, grilla, spotkanie ze znajomymi a także samotne popołudnie. To jest lepsze niż lody.

sobota, 1 czerwca 2013

Kaczka w pomarańczach

Kaczka jest dla nas symbolem wyjątkowych okazji. Tym razem okazją był kolejny wolny dzień w środku tygodnia. Postanowiłam przygotować kaczkę, ale nie tak jak zawsze tylko zmienić jej smak w oparciu o pomarańcze i zrobić swoja wersje kaczki w pomarańczach. Dodam, że ze wszystkich do tej pory zrobionych kaczek ta smakowała mi najbardziej. Polecam.