niedziela, 31 marca 2013

Wesolych Świąt!!!




Najserdeczniejsze życzenia zdrowych,
radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
smacznego jajka, mokrego dyngusa,
a także odpoczynku w rodzinnym gronie

Bernadeta 

sobota, 30 marca 2013

Jajka faszerowane na dwa sposoby


Kochani nadeszły święta. Jest Wielka Sobota i w naszych domach trwają gorączkowe przygotowania do uroczystego ich świętowania. Gotujemy jajka, ozdabiamy je, świecimy, przygotowujemy je do podania na stół. W takim dniu i u mnie nie może zabraknąć pysznych pomysłów na podanie tradycyjnego wielkanocnego jajka. Poniżej dziele się z Wami dwoma przepisami na jajka, które w tym roku będą także gościć na moim stole. Mam nadzieje ze zachęcę was do tych przepisów i do podania jajka w atrakcyjny sposób. Jeszcze jutro pojawia się życzenia, ale już dzisiaj życzę wam Smacznego jajka.

piątek, 29 marca 2013

Chałka pleciona poszóstnie


Niniejszym postem chce Państwa namówić na pieczenie swoich własnych chałek i to nie tylko od święta jak Wielkanoc ale także na co dzień  Okazuje się ze przygotowanie takiej pysznej, domowej, maślanej chałki wcale nie jest trudne ani pracochłonne, nawet jeśli musimy zapleść ja w warkocz z 6 kawałków. A smak jest o niebo lepszy od tych kupnych. Poniżej znajdziecie linki do idealnych instrukcji jak to dokładnie zrobić, dzięki czemu zaimponujecie nie tylko sobie, ale rodzinie i znajomym a wasze niedzielne śniadanie nabierze całkiem innego wymiaru. Zapraszam. 

czwartek, 28 marca 2013

Babka bananowo-truskawkowo-ananasowa

Święta zbliżają się wielkim krokami mimo ze za oknem bliżej nam do Bożego Narodzenia niż Wielkanocy, ale cóż w tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Dlatego tym bardziej postawmy na wielkanocnym stole kolorowe, pyszne dania. Myślę, ze jednym z nich może być ta owocowa, kolorowa babka o potrójnym smaku, łącząca banany, truskawki i ananasy. To kolejna wariacja na temat popularnego amerykańskiego deseru banana split. Myślę, ze nie jeden łasuch się na nią skusi. Co wy na to? Przepis z tej strony



środa, 27 marca 2013

Żurek bacy czyli żurek bez żurku

Tak się składa ze należę do nielicznej garstki osób, którzy nie lubią żurku... tak są tacy jak ja. Dlatego zawsze szukam pomysłów jak w Wielkanoc ominąć te zupę i zastąpić ja taka, która z przyjemnością zjem. I tak trafiłam na przepis w książce Hanny Szymanderskiej "Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego" pod nazwą Żurek bacy z regionu Podbeskidzia. Zainteresowała mnie o tyle, że w żurku nie było mowy o użyciu zakwasu żytniego, lecz użyto zakwasu z ogórków kiszonych. W takcie gotowania w zupie brakowało mi trochę smaku, dlatego oryginalny przepis zmieniłam pod siebie, dodając bulion, chrzan i ziemniaki. Powstała pyszna, syta i aromatyczna zupa, która z pewnością zagości na naszym stole w Wielkanoc. A rodzina zażyczyła sobie by ta zupa była częściej niż tylko raz do roku. Smak coś pomiędzy żurkiem, chrzanową a ogórkową. Porcja na 4-5 osób.  Link do oryginalnego przepisu tutaj.


wtorek, 26 marca 2013

Babka bananowa pina colada


Dzisiaj propozycja nietypowej babki bananowej, a może chlebka bananowego tak popularnego w Ameryce... bo połączone zostały smaki jamajki, banan, ananas, rum i orzechy, kokos... czyli pełnia egzotyka, która może zagościć na naszym świątecznym stole pośród innych słodkich wypieków. Zapraszam. Źródło

poniedziałek, 25 marca 2013

Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej

Golonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego.


niedziela, 24 marca 2013

Śledzie w zalewie octowej

Przepis tradycyjny, stary jak świat idealny na zbliżający się postny piątek i gdy mamy ochotę na coś kwaśnego. Ja uwielbiam mojej mamy smażone filety ryby w takiej w słodko-kwaśnej zalewie, bo są najlepsze na świecie.


sobota, 23 marca 2013

Mazurek z czekoladowymi jajkami

Mazurki… to kolejny symbol nadchodzących świąt, którego nie może zabraknąć na naszym stole. No bo kto nie kocha robić mazurków. Szybkich, prostych, efektownych, kolorowych ciast? Moja propozycja na tegoroczny mazurek to ciasto, w którym zatopione zostały czekoladowe jajka-pisanki. Słodki dol, słodki kajmak, słodkie pisanki, gorzka czekolada... czyli rozpusta słodyczy... ale polecam, bo wygląda i smakuje bosko. Źródło tutaj.


czwartek, 21 marca 2013

Białe kiełbaski smażone w winie z oliwkami

Śniadanie wielkanocne to w wielu domach oprócz jajek także podanie białej kiełbasy. My najbardziej lubimy cienkie, białe kiełbaski, które proponuje tym razem usmażyć, a następnie udusić w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Może zainspiruje was do podania w tym roku kiełbasy inaczej niż dotychczas. Smacznego. Dodam ze przepis i wykonanie jest męża. 


środa, 20 marca 2013

Winna zupa chrzanowa z białą kiełbasą

W Wielkanoc obok żurku króluje na naszych stołach jeszcze jedna bardzo smaczna zupa mianowicie chrzanowa, bo chrzan jest obok jajek symbolem tych świąt. Każda z gospodyń pewnie ma na nią swój ulubiony sprawdzony sposób. Ja dzisiaj przedstawiam swoja wersje zupy zrobionej na białym winie, z ziemniakami i białą kiełbasą. Może was do niej zachce. Porcja na 4 osoby.

poniedziałek, 18 marca 2013

Zielono mi - babeczki pandanowe

U Pincake trwa zielony weekend i nie sposób się nie przyłączyć do takiej fajnej akcji. Postanowiłam z tej okazji przygotować babeczki, które już od dawna czekały na swoją kolej, mianowicie indonezyjskie babeczki z kokosem i pastą pandanową. Babeczki są delikatne w smaku, biszkoptowe,  lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne  wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy zaskoczyć gości. Polecam. Przepis z bloga J's Kitchen.

Zainteresowanych zakupem pasty pandanowej odsyłam do netu, gdzie można ją bez problemu kupić. Ja użyłam już jej wcześniej do zrobienia tych zielonych naleśników.    
Sam pandan to tropikalna roślina zielona z długimi zielonymi liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa.


niedziela, 17 marca 2013

Babka czekoladowo-pomarańczowa

Święta wielkanocne się zbliżają wielkimi krokami, a wtedy na stolach królują przeróżne babki. Moja propozycja na ten czas to babka czekoladowa pachnąca pomarańczą. Pyszne, delikatna i wilgotna. W datku jest prosta i szybka w wykonaniu. Babka czekoladowa to jest to czego nie może zabraknąć tej Wielkanocy.  


sobota, 16 marca 2013

Schab z pończochy

Ten przepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę.  Co prawda pomysł z pończochą wydawał mi się absurdalny, ale nigdzie nie kupiłam siatki do wędzenia szynki, wiec cóż raz kozie śmierć, użyłam pończochy.  I co .. i wyszła pyszna, genialna, swojska wędlina  w smaku prawie jak szynka szwarcwaldzka. Normalnie niebo w gębie. Na święta wręcz idealna. A smak możecie zmieniać do woli używając przypraw takich jakie chcecie. Następna do zrobienia w kolejce będzie szynka i karczek. Już się nie mogę doczekać. 


czwartek, 14 marca 2013

Łopatka sznurowana w musztardzie

Do tej pory łopatkę najczęściej używałam do gulaszu. Tym razem postanowiłam zrobić z niej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń. Do tego zioła, marynata i wyszło pyszne, świąteczne danie. Łopatka zyskała całkiem nowe oblicze. 


wtorek, 12 marca 2013

Zupa pieczarkowa z klopsikami indyczymi

Bardzo lubię zupy pieczarkowe i różne ich wariacje. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na zupę z mięsną wkładką, bo prostymi pulpetami indyczymi, czyli mięsem delikatnym i dietetycznym. Zupa jest prosta w przygotowaniu, szybka i może się świetnie prezentować na świątecznym stole. Polecam. Porcja na 4 osoby.



niedziela, 10 marca 2013

Roladki z szynki z jajeczno-czosnkową pastą

Propozycja na wielkanocne śniadanie. Prosta, szybka i pyszna pasta jajeczna zawinięta w szynkę może być mila odmiana dla faszerowanych jajek. Takie roladki wyglądają bardzo apetycznie i tak tez smakują. Tylko niestety zionie się po nich czosnkowym ogniem, ale to tylko lekki skutek uboczny, mimo to polecam. 

sobota, 9 marca 2013

Wieniec czekoladowy z orzechami

Ten drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki "I cook. Bread".


czwartek, 7 marca 2013

Szynka w marynacie miodowo-musztardowej

Kolejna propozycja na wielkanocny obiad, czyli szynka długopieczona w rękawie w marynacie musztardowej. Pyszna, krucha i pachnąca szynka, która może być zarówno na obiad jak i po wystygnięciu jako wędlina na kolacje. Taka szynka  jest idealna  zarówno na Wielkanoc jak i od święta.


środa, 6 marca 2013

Zupa brokułowa z pesto

Wiosna to dla mnie czas zielonych zup. Jedna z nich jest uwielbiana przez nas brokułowa a właściwie krem. Pyszna, prosta, sycąca zupa. Jednak tym razem postanowiłam zmienić odrobinę jej smak dodając do niej pesto, które fajnie podkreśliło charakter zupy, dodało posmaczku bazyliowego, ogólnie idealna kompozycja. Propozycja na świąteczny obiad idealna.
Wpis jest wpisem sponsorowanym. Zupę podałam w ceramicznych garnuszkach, które można dostać w sklepie internetowym Emako.pl. Male, jednoosobowe bo o pojemności 700 ml idealne do zapiekania w wysokich temp, podawania gorących zup, świetnie trzymają ciepło.


poniedziałek, 4 marca 2013

Pasta jajeczna z awokado i chleb orkiszowy

Czy śniadanie wielkanocne to musi być jajko z majonezem albo jajecznica na wędzonce? A muzę postawić na dobra, jajeczna pastw i domowy, orkiszowy chleb? Jeśli macie ochotę zmienić coś w świątecznym menu zapraszam na takie eksperymenty. Jeden właśnie wam przedstawiam - pasta z jajka i awokado oraz świeży, domowy orkiszowy chleb.  Porcja dla 3 osób.


niedziela, 3 marca 2013

Piersi z makaronem papardelle z kurkami

Propozycja wielkanocna na lekki, pyszny obiad. Pierś z kurczaka z makaronem papardelle, do tego sos kurkowy ze śmietaną, cytryna i winem. Myślę, ze nawet największemu marudzie ten obiad zasmakuje. Świątecznie,  nieklasycznie i wiosennie. Zapraszam. 

sobota, 2 marca 2013

Babeczki banana split

Było już brownie banana split teraz kolej na pyszne babeczki, czy tez muffinki banana split. Pysznie bananowe ciasto, krem, owoce i czekolada i odjazd na maxa. Polecam zarówno dla mniejszych jak i większych łasuchów. Robi się szybko i prosto. Przepis na ciasto z tej strony. Smacznego.