czwartek, 28 lutego 2013

Kanapka z kurczakiem teriyaki jak z Subway


Powiem tylko ta kanapka jesteśmy zachwyceni. O tym ze kurczak w marynacie teriyaki smakuje wybornie wiedziałam już dawno, ale żeby takie pysznie usmażone mięso z udka włożyć do kanapki to już jest pomysł genialny. Wypatrzyłam kanapkę na stronie Subway'a i postanowiłam zrobić. Niestety kanapka zawiera sos, którego nie zrobiłam bo nie miała na niego składników ale z użyciem sosu sweet chilli tez była boska. Polecam zrobienie takiej kanapki na śniadanie czy kolacje bo jest genialna. Ja wykorzystałam tym razem kupne bułki, ale polecam wykorzystać ten przepis na domowa bagietkę.

Przypominam o konkursie urodzinowym, kończy się jutro o 23.59. 

środa, 27 lutego 2013

Zupa piwna z owocami morza

Nie wiem jak wam, ale mi do tej pory owoce morza najlepiej komponowały się w zupie pomidorowej. Tym razem postanowiłam je wykorzystać do zupy piwnej, na gorzko-słodkim ciemnym piwie korzennym. Połączenie tych smaków wyszło rewelacyjne. A słodka śmietanka dopełniła całości.

Przypominam o konkursie urodzinowym, kończy się jutro o 23.59.


poniedziałek, 25 lutego 2013

Jambalaya nowoorleanska

Skoro trwa u nas weekend amerykański to postanowiłam zrobić coś innego niż hamburgery. Sięgnęłam do kuchni Nowego Orleanu i odkurzyłam przepis na jambalaye. Ostatnio robiłam ja bardzo dawno temu i już zapomnieliśmy jak to pysznie smakuje. Zawsze korzystam z tego przepisu i jeszcze się nie zawiodłam. A przyprawa jest idealna do innych ostrych potrwa z kuchni tex-mex czy hiszpańskiej.


niedziela, 24 lutego 2013

Brownie banana split z piankami

Nie wiem jak wy ale ja kocham brownie, nie tylko dlatego ze jest to najprostsze i najszybsze czekoladowe ciasto, ale dla tego ze za każdym razem może być inne, a ograniczać może nas tylko wyobraźnia.  A ze w ten weekend króluje u nas kuchnia amerykańska to nie mogło zabraknąć tego typowego amerykańskiego ciasta. Drugim typowym dla tej kuchni deserem jest banana split. A jak będzie smakowało nietypowe połączenie tych deserów?...  zobaczcie sami. Przepis ze strony Fine cooking. Zapraszam.

sobota, 23 lutego 2013

Domowe batoniki musli

Skoro mowa o dietach, to szukałam ostatnio w sklepie batoników musli które byłyby zdrowa przekąska bez cukru, czekolady i innych dziwnych rzeczy. Niestety, mimo ze większość miała napisy fit to tak naprawie opis składu mnie przerażał. Na widok tej ilości cukru i czekolady możną od razu utyć   ... i to ma być dietetyczne? Wybaczcie ale czegoś takiego nie kupie i nikt mi nie wmówi ze to jest fit. Dlatego postanowiłam zrobić własne, pyszne, domowe, chrupiące i przede wszystkim zdrowe batoniki. Składniki dałam takie jakie miałam akurat w szafce, każdy z was może zaeksperymentowac i skomponować swoja własną przekąskę, proporcje dając "na oko". Takie batonik to naprawdę energii moc. A tym podróbkom mówimy stanowcze NIE!


czwartek, 21 lutego 2013

Męskie łazanki

Czy są takie dania, które chociażby nie wiem jakbyście się starali to i tak nie wychodzą wam tak dobrze jak np waszemu mężowi? Niby wszystko robi się dokładnie tak samo a jednak smak jest inny, nie ten. Ja tak ma z najprostszymi łazankami i odpuściłam sobie je całkowicie, bo i tak wiem ze jak je zrobię to po pierwszym kęsie usłyszę od córki "Znowu robiłaś ty a nie tata"? No i co ... kładę uszy po sobie i obiecuje ze już nigdy więcej. Tak wiec poniżej przedstawiam jedno takie danie, które są idealne w wykonaniu mojego męża, a które mnie pokonało.



wtorek, 19 lutego 2013

Czekoladowe ciasto z dynia i kremem

To ciasto wizualnie idealnie się wkomponowuje w krajobraz za oknem... bo jeszcze jest biało, zima trwa.. ale tak naprawdę jest to ciasto jesienne bo z jesiennym dodatkiem czyli puree z dyni. Pyszne czekoladowe ciasto i smietanowo-dyniowy krem. Skąd wziąć zima puree z dyni? Proste, ja jesienią zamroziłam sobie porcje dyni, z której po odmrożeniu przygotowałam purre. Polecam ten przepis na puree. A ciasto to kombinacja kilku przepisów znalezionych w necie, z czego powstała zimowa wersja jesiennego ciasta czekoladowego. Smacznego.


poniedziałek, 18 lutego 2013

Hamburgery drobiowe pełnoziarniste

Kto nie lubi hamburgerów? Niewielu z nas prawda. Ale zjadając chociażby jednego za każdym razem zastanawiamy się i wyrzucamy sobie ileż to jest niepotrzebnych ale pysznych kalorii. Jednak nie musi tak być jeśli zrobi się odchudzone hamburgery z pełnoziarnistymi  domowymi bułkami  drobiowym mięsem i jogurtowym sosem. Możliwe?  Tak, spójrzcie niżej i do dzieła. Hamburger nie taki groźny na jakiego wygląda.
Przepis na bułki ze strony ugotuj.to

niedziela, 17 lutego 2013

Pałki z kurczaka na kapuście kiszonej

Obiad zimowy.. a co.. wiosny nie widać. W kapuście kiszonej najczęściej piecze się golonki i żeberka. Ja postanowiłam zrobić w ten sposób pałki z kurczaka. Dużo przypraw, pyszna kiszona, domowa kapusta i obiad jak marzenie.  Zimowo, gorąco, pysznie.
A przy okazji przypominam o konkursie urodzinowym. Szczegóły tutaj.


sobota, 16 lutego 2013

Zimowa sałatka ze szpinaku


Tęskno mi do wiosny a Wam? Dlatego zamiast karmić Was ciężkimi zimowymi daniami postanowiłam podzielić się z wami ostatnią sałatką jaką zrobiłam ze szpinaku. To nie tylko kolorowe, radosne danie, ale pełna witamin, oczyszczająca przekąska. A wiosna tuż tuż, wiec czas najwyższy zrzucać nasze oponki. A ta sałatka jest do tego idealna. Popey byłby dumny. Czy teraz już czujecie wiosnę?



czwartek, 14 lutego 2013

Cannoli z bitą śmietaną i czekoladą


Dzisiaj Walentynki. Z tej okazji postanowiłam przygotować rurki z kremem ale nie nasze tradycyjne tylko cannoli. Są to chrupiące, włoskie rurki z kremem, nadziewane serem ricotta. Jako ze nie miałam niestety pod ręką ricotty użyłam do nadzienia śmietany kremówki i startej czekolady. Wyszedł pyszny deser, idealny nie tylko do święta dla zakochanych. Inspiracja z blogu My best food.


środa, 13 lutego 2013

Sałatka ze grenadierem i sosem pomidorowym

Dzisiaj Środa Popielcowa, wiec w większości domów zagości na stole ryba. Ja też przygotowałam swoją wersje pysznego smażonego grenadiera, jednak tym razem podałam rybę jako element pysznej sałatki. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i obiad czy tez późna kolacja gotowa. A że za pasem Walentynki to myślę, że dla szukających nadal pomysłu taka sałatka zrobiona z miłości dla ukochanej osoby, będzie równie trafionym daniem. Lekko, kolorowo i pysznie.



poniedziałek, 11 lutego 2013

Fondant kajmakowy babeczki z płynnym kajmakiem


Pierwszy raz postanowiłam wziąć udział w akcji Weekendowa Cukiernia i nie żałuje, bo babeczki, które zaproponowała do upieczenia Kucharnia Anna-Maria są niezwykle, rewelacyjne. Fondant kajmakowy, czyli delikatne kremowe babeczki z płynnym kajmakiem. Niestety musiałam je robić dwa razy zanim wyszły idealne. Za pierwszym razem ni posłuchałam przepisu i przeciągnęłam pieczenie o 2 minuty no i kajmak się ściął. Za drugim razem piekłam dokładnie tyle ile w przepisie i wyszły cudownie półpłynne. Dziękuję za przepis i "wspólne" pieczenie. Oryginał przepisu znajdziecie tutaj

niedziela, 10 lutego 2013

Bułeczki z serowym nadzieniem


Jest taka restauracja niedaleko nas, którą darzymy ogromnym sentymentem i uwielbiamy tam raz na jakiś czas zjeść coś pysznego. Wśród pozycji kary menu znajdują się pyszne „bułeczki szefa”. Zawsze intrygowało mnie jak tez one są zrobione. Postanowiłam metoda prób i błędów zrobić je sama w domu. Wiedziałam ze ciasto jest jak na pizze, a w środku maja pysznie rozpływający się ser. A ze trening czyni mistrza, przystąpiłam do prób. Po kilku mniej lub więcej udanych próbach w końcu mam nadzieje udało mi się osiągnąć efekt prawie w 99% zbliżony do oryginału. Różni nas na pewno ser, bo środku oprócz mozzarelli powinien być parmezan, ja go nie miałam wiec użyłam goudy. Ale wy możecie eksperymentować i dać taki jak wam najlepiej smakuje, który się będzie cudownie ciągnąć po pierwszym kęsie. Powiem tylko ze bułeczki są wryte grzechu. I nadal będę je udoskonalać.


piątek, 8 lutego 2013

Rolady z udźca indyczego w dwóch marynatach


Zbliża się weekend, ostatni weekend karnawał a z nim niedzielny obiad. Proponuje na ten dzień specjalny pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, aromatyzowana oliwa i można mieć niebanalny obiad. Propozycja jest także idealna na świąteczny obiad wielkanocny. Smacznego.


czwartek, 7 lutego 2013

Pączki - chorwackie fritule

Skoro dzisiaj Tłusty Czwartek to i na moim blogu nie może zabraknąć pączkowych wypieków. Jednak zamiast tradycyjnych pączków zaproponuje Wam paczki naszych dalekich europejskich sąsiadów mianowicie chorwackie fritule. Pączki as bardzo proste, nie wymagają wyrastania, można zrobić je w 20 minut. Do tego są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Idealne na ten dzień jak i na każdy inny kiedy nam się tylko zamarzy zjeść coś dobrego. Przepis z miesięcznika Smaki życia nr 2/1013.


środa, 6 lutego 2013

Konkurs z okazji 2 urodzin bloga


Kochani czytelnicy!

Dzisiaj mija 2 lata odkąd założyłam bloga. Jak ten czas szybko płynie :) W tym czasie pojawiło się 460 postów, 3788 komentarzy, 667 osób polubiło blog na FB. To wszystko dzięki Wam, za co bardzo dziękuję. Nie powiem, ze zakładając bloga już w tak napiętej kulinarnej blogosferze bałam się że zniknę gdzieś natłoku blogów, ale okazało się że zawsze jest ktoś kto tu zajrzy, poczyta, skomentuje, doradzi, co mnie niezmiernie cieszy, bo wiem że warto było to zrobić i jest nadal go prowadzić, a czas który tu poświęcam nie należy do zmarnowanych.


poniedziałek, 4 lutego 2013

Ekspresowe dietetyczne ciasto

Zazwyczaj gdy się odchudzamy najczęściej brakuje nam słodkości. A żeby temu zaradzić postanowiłam upiec coś lekkiego i mało kalorycznego. Idealne do tego  ciasto które znalazłam na blogu Dietetycznie siostro , które zamiast na mące jest upieczone na puree z fasoli. Do tego zawiera kakao, chrupiące płatki i ziarna słonecznika. Można jeść nie patrząc na kalorie bo ich tam prawie nie ma.


niedziela, 3 lutego 2013

Zupa gulaszowa z serc indyczych

Zupa podana od serca, dosłownie.. nie tylko ze przygotowana dla najbliższych których się kocha, ale dlatego ze składa się głównie z serc indyczych, zdrowego i pysznego mięsa  Do przygotowania tego gulaszu użyłam Pomysłu na zupę gulaszowa Winiar, ale to nie jest konieczne. Można taka sama pyszna zupę przygotować bez tego dodatku wykorzystując bulion i przyprawy. Poniżej podaje oba sposoby przygotowania zupy. I zapraszam do gotowania z miłością;)


sobota, 2 lutego 2013

Podwójny omlet na kolorowe śniadanie

Pomysł na weekendowe śniadanie, na idealny początek dnia?... proszę bardzo... podwójny omlet w środku z warzywami, serem i wędliną. Syte, proste, zdrowe i mega kolorowe. Wiosna w pełni na talerzu. Czego chcieć więcej? Proporcje na jedna osobę. Ilość jajek można dowolnie zmieniać. 


piątek, 1 lutego 2013

Odchudzone pelnoziarniste oponki

Obiecałam wam z okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku odchudzony przepis na paczki. Pączków, co prawda jednak jeszcze nie zrobiłam, ale zrobiłam lżejszą wersje oponek. Po pierwsze użyłam chudego twarogu, brązowego cukru, pełnoziarnistej mąki a wszystko zostało usmażone na oleju ryżowym zamiast zwykłym czy smalcu. Dlaczego ten olej? Bo ma on wysoką temperaturę dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Potrawy smażone na tym oleju są mniej kaloryczne, ponieważ jest on mniej absorbowany niż inne oleje. Ma bardzo delikatny smak, nie zmienia smaku potraw, a jedynie nadaje im lekko orzechowy posmak. Poza tym oponki na mące pełnoziarnistej są równie puszyste, jeśli wykroimy je grube, do tego pyszne i zdrowsze. A przecież nawet na diecie można sobie w ten dzień pozwolić na zjedzenie chociaż 2 sztuk Prawda?