środa, 30 stycznia 2013

Köttbullar - szwedzkie klopsiki i rösti

Jęczała, jęczała i wyjęczała.. córka o klopsiki z Ikei. W końcu się zebrałam i zrobiłam. Jako ze ostatnio używamy głownie mięsa mielonego indyczego postanowiłam go użyć zamiast tradycyjnego wp-wol, żeby było to danie lżejsze. Do tego pyszny kremowy, śmietanowy sos, placki rosti i żurawina. Było pysznieeeee... :)



wtorek, 29 stycznia 2013

Gościłam w Radio Katowice

Miał być dzisiaj normalny wpis ale przecież takiego wydarzenia nie można pominąć i się nim nie podzielić z moimi czytelnikami :)

Wczoraj był wielki dzień, bo udzieliłam swojego pierwszego wywiadu w radio - w Radio Katowice:) Fajnie nie?.. ja tez się cieszyłam, przez cały weekend byłam ogromnie zestresowana bo wiadomo co innego jest mówić gdy stok coś wytnie i zmontuje a co innego prowadzić rozmowę na żywo dla tysięcy słuchaczy ze Śląska. Ale od początku... w maju podczas konkursu Śląskie Smaki poznałam przesympatyczna panią dziennikarkę z Radio Katowice, która przeprowadzała z uczestnikami konkursu krótkie wywiady, m.in. i my miałyśmy okazje powiedzieć kilka słów. Po wywiadzie pani dziennikarka zainteresowana moja osoba jako blogerki i tym ze na konkursie po raz pierwszy pojawił się ktoś inny niż tylko koła gospodyń wiejskich, powiedziała ze chętnie zaprosi nas do studio żeby porozmawiać na temat kulinarnej blogosfery... no i w czwartek dzwoniła zapraszając mnie do poniedziałkowej porannej audycji.. rany ale radocha, dawno się tak nie cieszyłam... oczywiście tysiące myśli, a jak to będzie, co mam mówić, czy się nie zatnę, czy nie palne jakiejś głupoty, a co jak seplenię?... kurcze same czarne myśli...

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Pikantny gulasz z wątróbki

Kto lubi wątróbkę drobiową? Jeśli tak to jest to przepis dla was. Połączenie sycącego gulaszu, pikantności i delikatnej wątróbki powinno was zadowolić. Wszystko w jednej pysznej zupie. Ostrość radze regulować ilością dodawania ostrej papryczki. Jeśli za ostro to lepiej dolać piwa i bulionu. Polecam - wątróbka w niecodziennym wydaniu.


sobota, 26 stycznia 2013

Sałatka szpinakowa Popeya

Prosta, lekka sałatka ze szpinaku zarówno do obiadu jak tez jako samoistna przekąska. Teraz gdy trwa zima i brak nam wielu witamin i składników mineralnych taka bomba Popeya pewno się przyda każdemu. Do tego pyszny sos na bazie soku z grapefruita i mamy smaczny duet. 


piątek, 25 stycznia 2013

Dietetyczne ciasto z owocami suszonymi na fasoli

Nadszedł ten dzień… czas na zmianę naszego żywienia, a w szczególności słodkich wypieków... ale żeby nie robić tego drastycznie, bo moja rodzina nie wyobraża sobie weekendu bez czegoś słodkiego, postanowiłam upiec im ciasto, które będzie zdrowe, dietetyczne, lekkie, szybkie i pyszne. I takie tez znalazłam na blogu Dietetycznie siostro. Ciasto jest o tyle ciekawe ze nie posiada w składzie maki ale puree z fasoli, którego to autorka często używa jako zdrowego zamiennika. I dodam ubiegając wasze pytanie: w cieście fasola jest niewyczuwalna, ciasto jest wilgotne, słodkie i pyszne. Jak gwarantuje autorka przepisu "Ciasto smakuje jak... nadziewana czekolada!" I ja to potwierdzam.


czwartek, 24 stycznia 2013

Zupa fondue cebulowa

Zastanawialiście się może jak podać zupę cebulową żeby nie była taka tradycyjną zupą? A jak tak i to dość długo... no bo co jeszcze można wymyślić?... a jednak .... pomyślałam ze nie musi by tylko zupa bo jeśli zrobimy ją wyjątkowo gęstą z dużą ilością sera cudownie roztopionego na jej powierzchni to możemy zjeść ja na sposób jak fondue. Oczywiście na koniec i tak trzeba wziąć łyżkę, ale sama przyjemność jedzenia widelczykami czy chlebowymi grzankami jest na pewno ciekawsza, szczególnie dla dzieci które lubią taki ciągnący się, roztopiony ser. Pomyślcie zatem o tym. 
Do zupy wykorzystałam "Pomysł na Winiar", kory jest dobra alternatywa dla osób, które nie maja czasu gotowania oryginalnej zupy francuskiej lub nie umieją  ale wy możecie zrobić zupę domowym sposobem, wykorzystując ten przepis albo ten. Przepis dodaje w ramach konkursu na "Pomysł na zupę od serca". Zapraszam. 


wtorek, 22 stycznia 2013

Chleb pszenno- żytni z prażoną cebulką

Dawno nie robiłam domowego chleba. A ze obkupiłam się ostatnio w pokaźną ilość mąki żytniej postanowiłam upiec szybki, zdrowy, ciemny chlebek. Idealny do tego przepis znalazłam na blogu Kulinarne.info i go zrobiłam. Córka powiedziała ze dawno tak dobrego chleba nie jadła, wiec wypiek za dwa dni ponowiłam i znowu było pyszne śniadanie. Polecam, bo jest miękki, z chrupiącą skorka i zdrowy.


poniedziałek, 21 stycznia 2013

Piersi wędzone na herbacie

Znacie te metodę domowego wędzenia mięsa? Ja jakiś czas tamu uwędziłam w ten sposób schab, a teraz postanowiłam te metodę wędzenia na owocowych herbatach wypróbować na piersiach kurzych. Mięso wyszło pysznie aromatyczne, delikatne i soczyste. A do tego co najważniejsze mega dietetyczne. Polecam o każdej porze roku i z każdym mięsem. 


sobota, 19 stycznia 2013

Shakshuka czyli jajka z Bliskiego Wschodu

O dawna chciałam zrobić to danie, odkąd zobaczyłam mocno apetyczne zdjęcie tych jajek na blogu Mniam...mniam. Potrawa pochodzi z Bliskiego Wschodu, podobno z Tunezji.  Składa się z jajek, papryki, pomidorów, cebuli, chilli, a wszystko przyprawione kuminem. Bosko kolorowe danie, do tego szybkie i bardzo smaczne. Zapraszam.


piątek, 18 stycznia 2013

Pałki kurczaka w sosie piwno-pomarańczowym

Pałki kurczaka to taka wdzięczna cześć kurczaka o niezliczonej ilości sposobów przygotowania, marynowania, ze za każdym razem ich smak może być inny. Ja tym razem do marynaty postanowiłam wykorzystać piwo korzenne i pomarańcze. Aromat piwa był wystarczający by nadać słodkawo dymny posmak pałkom, tak wiec żadnych przypraw nie trzeba było już dodawać. Z marynaty i wytopionego tłuszczu z pałek powstał pyszny gesty sos. Z tęsknoty za latem jest to danie idealne na zimowy obiad.

środa, 16 stycznia 2013

Pączki z rodzynkami i lukrem z grapefruita

Trwa karnawał a jak karnawał to czas na wszelakie pączki, faworki, oponki serowe, róże karnawałowe... same pyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam zrobić pączki, ale zamiast tradycyjnych pączków przygotować małe pączusie z rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon pączkowy uważam za rozpoczęty bardzo udanie. Przepis z dodatku do Poradnika Domowego 1/2013.

niedziela, 13 stycznia 2013

Crostini z piwną wątróbką

Długo się zastanawiałam co najlepiej będzie smakowało z zimowym, aromatycznym smakiem piwa z limitowanej serii Książęce Korzenne. Czy to powinien być gorący, ostry gulasz, czy może serowo-piwna zupa, czy pyszne, czekoladowe brownie, a może palki kurczaka w marynacie z pomarańczą. Wszystko to zrobiłam i nadal się nie mogłam zdecydować. No bo jak jeść zupę i popijać ją piwem? To musiało być coś co będzie zawierało w sobie zarówno smak tego piwa jak będzie można je z tym piwem jeść. A co najlepiej się je z piwem? - wiadomo przekąski. Dlatego postanowiłam przygotować szybkie crostini z dość nietypowym składnikiem, bo wątróbką drobiową. Jak dla mnie ta przekąska okazała się strzałem w dziesiątkę i w ten mocno śnieżny, zimowy wieczór smakowała wybornie. Książęce to naprawdę książęcy smak. Przepis przygotowany dla Książęcego Korzennego.


sobota, 12 stycznia 2013

Ciasto "zamrażalnik"

Czy mówi wam coś nazwa "ciasto zamrażalnik" lub "lodówka"? Nie, bo to tak naprawdę tylko dosłowne tłumaczenie nazwy "Icebox cake", czyli deseru zrobionego z pysznych, mocno, czekoladowych ciastek i dużej ilości śmietany, a wszystko ułożone w wysoka wieżę, tort do tego mocno schłodzony. Przepis pochodzi ze strony Smittenkitchen. Można go zrobić albo z gotowymi kupnymi ciastkami albo z własnymi, domowej roboty, podobnymi do oreo. Ja wykorzystałam do ich zrobienia ten przepis i się super udały, chociaż nie były idealnie okrągłe.  Ale ciasto wyszło genialne. Deser zrobiony dla gości zniknął w tempie tak szybkim ze nie udało mi się zrobić zdjecia w przekroju. Polecam... mniam.


czwartek, 10 stycznia 2013

Cebularze

Chodziły za mną i chodziły i w końcu doszły:)... cebularze.. nigdy ich jeszcze nie robiłam za to bardzo je lubimy jeść. Tym razem zamiast je kupić postanowiłam zrobić własne domowe, wykorzystując przepis Karoliny i  Eweliny. Nie są to jednak klasyczne lubelskie wypieki bo nie dodałam maku, za to dałam ser. Ciasto jest pyszne, łatwo się je robi, bułeczki wyszły idealne. Będzie powtórka ale ze zmiennym nadzieniem, bo jest tyle możliwości ze szkoda pozostać tylko przy cebuli. A na drugie śniadanie lub kolacje dla dzieci idealne. Można także przygotował je jak te ślimaki - zwinąć w zawinięty rulon, nafaszerowany cebula i serem i pocięty na kawałki.


środa, 9 stycznia 2013

Pieczona rolada z boczku

Pozostając jeszcze chwile w tematach okołonoworocznych, karnawałowych pewnie u niejednej osoby z was w tym okresie odbędzie się jakieś fajne spotkanie, a może uroczysty obiad, czy kolacja z przyjaciółmi  Kto nie lubi poszaleć w karnawale z dobra zabawa i dobrym jedzeniem. I kto nie lubi boczku? Dlatego zachęcam was do przygotowania rolady, która będzie nie tylko pysznym daniem na uroczysty obiad ale także idealna na kolacje z przyjaciółmi czy jako mięsko do pieczywa i piwa. Tak wiec gdyby wam zabrakło pomysłu czym ugościć swoich gości polecam łatwą i pyszna roladę z boczku.

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Fish and chips wg Blumenthala

Co takiego jest w tym daniu ze Anglicy go uwielbiają?.. dla nas to przecież zwykła smażona ryba i frytki, a z fast food-ów wolimy amerykańskiego hamburgera. Czy ktoś z nas skusiłby się rybę podawana w gazecie? A jednak taka ryba może być genialna. Autorem poniższego przepisu, który wykorzystałam jest geniusz samouk, fascynat kuchni molekularnej Heston Blumenthal. Jego przepis został ostatnio polecony na forum w Galerii Potraw. Jako ze Hestona uwielbiam zrobienie jego ryby to była decyzja 3 sekund. I co... i było super... wystarczy pomysł na genialna panierkę a mogłabym jeść tylko taka rybę, nawet z gazety. A w dodatku na zimno jest jeszcze lepsza... następne do wypróbowania pójdą jego frytki. Załączam tez link do filmiku na którym dokładnie widać jak przyrządził rybę. 


sobota, 5 stycznia 2013

Tort naleśnikowy z sosem toffi

Naleśniki kojarzą nam się zazwyczaj z pysznym daniem na słodko lub wytrawnie ale rzadko z ciastem, a nawet tortem. Przeszukując ostatnio internet w poszukiwaniu inspiracji na fajne ciacho trafiłam na amerykańskich stronach na  szereg tortów naleśnikowych, czekoladowych, toffi, herbacianych, bananowych do wyboru do koloru. Jako ze ostatnio jakaś niemoc pieczenia mnie wzięła  postanowiłam wykorzystać pomysł i zrobić taki deser. Pracy przy nim jest malutko, ciasto jest banalnie proste i smakuje wybornie. Jeśli chodzi o przepis na  naleśniki to zrobiłam je wg Delii Smith. Jej brytyjskie naleśniki wychodzą idealne, cieniutkie, jak nigdy dotąd. Masa do przekładania i polewa to przepis zaczerpnięty ze strony Smitten Kitchen. Uwaga ciasto nie dla liczących kalorie :) 


piątek, 4 stycznia 2013

Zupa meksykańska z klopsikami wg Gordona

Klopsiki w meksykańskiej zupie Gordona, na które trafiłam oglądając Tvn w sobotę program "Kurs gotowania z Gordonem Ramseyem". Fajny program, niby nic, dania proste, ale i tak bardzo inspirujące. Akurat był odcinek o klopsikach, które można podać na rozmaite sposoby, wykorzystać nie tylko do ziemniaków. Mnie zainteresowała jego wersja zupy meksykańskiej i postanowiłam ja zrobić. I po raz kolejny mnie Gordon nie zawiódł, bo było to super danie. Dodam ze odrobinę zmieniłam przepis, on smażył klopsiki bezpośrednio na patelni po czym od razu usmażone na tej patelni je zalał, a ja odsączyłam z tłuszczu. I nie dodałam ziaren kolendry, za to dodałam oliwki i awokado. Smak zupy należy regulować ilością pasty chilli i zrobić albo bardzo ostra albo łagodna. Polecam.bo danie proste i pyszne. Program można także zobaczy w wersji oryginalnej na Channel 4.


środa, 2 stycznia 2013

Kopa śląska


Rok temu nowy rok przywitałam przedstawiając wam nasz śląski deser czyli kopę. W tym jakżeby inaczej również ten rok rozpoczynam od kopy, która zrobiłam na sylwestrowa imprezę ale w innej wersji. Kopa na Śląsku to deser na specjalne okazje, często sylwestrowe, prosta w przygotowaniu, pyszna i elegancka. Jest to pyszne połączenie placków kokosowych, śmietany, owoców, bakalii i spirytusu. A dla "goroli" to niezwykła przygoda smaków. Polecam też inną wersję - kopę pszczyńską, którą znajdziecie pod tym linkiem, oraz kopę noworoczna w misce. Niestety na zdjęciach brak przekroju bo kopa czekała na gości a w trakcie to już nie wypadało:)