czwartek, 19 grudnia 2013

Zupa z gęsi z gołąbkiem



Jakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą. Propozycja idealna na świąteczny obiad. 



Zupa z gęsi z gołąbkiem 

wywar:
  • skrzydła, szyja, podroby z gęsi, kręgosłup
  • 2-3 marchewki
  • seler duży
  • pietruszka duża
  • natka pietruszki
  • wiązka świeżego lubczyku
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

farsz:
  • cebula
  • mała główka kapusty włoskiej
  • 100 g kaszy gryczanej (torebka)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz


Mięso z gęsi razem z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem, natką, lubczykiem zalać wodą i ugotować wywar na wolnym ogniu przez 2h. Przecedzić go. Doprawić wg smaku jakbyśmy doprawiali rosół.
Ugotować na sypko kasze. Kapustę włoską lekko obgotować w gorącej wodzie przez kilka minut ok 5-7. Odstawić do ostudzenia. Następnie delikatnie zdjąć liście i ułożyć na talerzu.
Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła. Mięso z gęsi oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia, wymieszać z kaszą. Dodać do mięsa i kaszy cebulę z czosnkiem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty, formując małego pulpeta. Na środku talerza ułożyć pulpeta w kapuście, wlać zupę. Udekorować świeżą pietruszką.



4 komentarze:

  1. mmmmm pyszny obiad! z ogromną chęcią bym do ciebie na taki wpadła!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę taki sposób podania gołąbka, ależ to musi być pyszne!
    Mam gęś, będzie rosól na Nowy Rok , może i gołąbek? Kuszące niezwykle

    OdpowiedzUsuń